Jakub Forgács Rôzne

10 vecí, na ktoré môžu byť Horehronci naozaj pyšní

Väčšina Horehroncov je hrdá na svoj pôvod a to nech sú momentálne kdekoľvek na svete. A treba povedať, že právom. Srdce našej krajiny zdobí spontánnosť ľudí, radosť zo života, ale i... Vybrali sme rôznorodú desiatku takýchto vecí. Vážnu, ale i okorenenú dávkou humoru.

Ilustračný obrázok k článku 10 vecí, na ktoré môžu byť Horehronci naozaj pyšní
30
Galéria

1. Pohostinnosť

Typická vlastnosť Slovákov, ktorú naplno pocítite práve na Horehroní. V týchto končinách ľudia pohostia a ulejú každému, i keď na to nie je dôvod.

2. Humor

Humor Horehroncov je nenapodobiteľný, hlášky a príbehy, ktoré z ich úst vyjdú, naozaj stoja za to. Ak si chcete dať na chvíľku pauzu a zabaviť sa, prečítajte si výber tých najlepších.

3. Okolitá príroda

Oblasť Horehronia sa môže popýšiť prírodnými krásami, aké len tak niekde neuvidíte. Národný park Nízke Tatry a Národný park Muránska planina sú hotovými klenotmi. Pokiaľ zavítate do Mýta pod Ďumbierom, na Tále, Chopok, Čertovicu či do Seliec, zaručene sa nebudete nudiť v lete ani v zime.

4. Pracovitosť

Aj keď práce za slušnú plácu je u nás pomenej, Horehronci, aby uživili svoju rodinu, neváhajú za prácou ani vycestovať… Tí, ktorí zostávajú na Horehroní, sa dokážu popasovať aj s tvrdou prácou okolo statku na vidieku.

5. Kuchyňa

Haruľa, guľky s mäsom, trhance, vyprážané graple či halušky na všetky spôsoby. Jedlá, bez ktorých si väčšina Horehroncov nevie predstaviť svoj jedálny lístok. A keby ich ochutnal hocikto iný, s určitosťou sa k fanúšikom týchto pochúťok pridá.

6. Čiernohronská železnica

Úzkokoľajná lesná železnica s rozchodom 760 mm, premávajúca na trase Chvatimech – Hronec – Čierny Balog – Vydrovo v Slovenskom rudohorí, je lákadlom pre návštevníkov z blízkeho i ďalekého okolia. Ak sa vyberiete na Horehronie, určite by ste si jeho prírodné krásy nemali nechať ujsť práve z tohto krásneho vláčika.

7. Slávni rodáci

Ján Botto, Gustáv Kazimír Zechenter-Laskomerský, Julia Géciová, Viliam Figuš Bystrý,Ján Cikker, Michal Handzuš, Deana Horváthová Jakubisková, Adam Podkonický Gustáv Kazimír Zechenter-Laskomerský, Martin Babjak, Peter Solan, Ladislav Hudec, Marek Hamšík, Emil Filo, Ján Chalupka, Eugen Bohuš, Ján Pavol Goldperger… Tieto mená hovoria za všetko, a to je len zlomok z tých najznámejších rodákov z regiónu Horehronia.

8. SNP

Práve na Horehroní vypukla 29. augusta 1944 najväčšia vzbura proti nacistom. Centrom Slovenského národného povstania bola Banská Bystrica, ale aj Brezno sa stalo významným strediskom protifašistických bojov na Horehroní. Hoci nemecké jednotky povstaleckú armádu po pár týždňoch porazili, jej zvyšky prešli na partizánsky spôsob boja a v bojoch pokračovali až do oslobodenia krajiny.

9. Kultúra

Horehronský región je rázovitou krajinou s bohatou ľudovou kultúrou a hlbokým vzťahom k nej. Takmer v každej horehronskej obci sa zachovali pamiatky tradičnej ľudovej architektúry. Charakteristickú drevenú architektúru predstavuje viacpriestorový zrubový dom so šindľovou strechou, čiastočne bielený, na nízkej podmurovke. Keď prejdete Horehroním, nezriedka môžete vidieť staršie ženy v tradičnom ľudovom odeve. Aj keď možností vidieť tradičný ľudový odev ako každodenné oblečenie ubúda, kroj naďalej plní funkciu sviatočného odevu.

10. Krásne ženy

Ak sa muž prechádza ktorýmkoľvek mestom či obcou na Horehroní, hrozia mu bolesti krku, z obzerania sa za krásnymi dievčatami. Navyše pozor, dievčatá z tohto regiónu sú okrem krásy známe aj svojou šikovnosťou a pracovitosťou.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj úchvatné zábery Nízkych Tatier od mladého Horehronca!

Čítajte tiež:

20 najlepších bystrických výrazov: Ruku na srdce, ktoré denne používate vy? :)

5 najvtipnejších príhod z Horehronia, ktoré vás pobavia: Tomuto ani nebudete chcieť veriť!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Nádherné zábery Nízkych Tatier. 2 roky práce mladého Horehronca
30
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM