Kristína Kožiaková Rôzne

20 rokov od vyčíňania víchrice na Horehroní. Dnes tu môžete stretnúť rysa či medveďa.

Pred dvadsiatimi rokmi padlo v našom okolí za obeť víchrici viac ako 2000 hektárov lesa. Dnes je všetko inak a podľa lesníkov tu rastie plnohodnotný les.

Ilustračný obrázok k článku 20 rokov od vyčíňania víchrice na Horehroní. Dnes tu môžete stretnúť rysa či medveďa.
Zdroj: TASR

Viac ako 2000 hektárov lesa a takmer 1,5 milióna kubických metrov dreva zničila pred 20 rokmi veterná smršť, ktorá sa prehnala Horehroním. Podľa lesníkov v súčasnosti už na týchto územiach rastie zdravý, plnohodnotný les s vysokou biodiverzitou, v ktorom môže pozorný návštevník stretnúť rysa, vlka, medveďa, ale napríklad aj vzácneho hlucháňa.

„Kalamita z roku 1996 v okolí Osrblia je praktickým dôkazom toho, že keď lesníci môžu bez neodôvodnených obmedzení les obhospodarovať, dokážu si poradiť aj s takýmito neočakávanými výčinmi počasia,“ povedal poverený generálny riaditeľ podniku Lesy SR Jozef Staško.

Na kalamitných plochách bol podľa jeho slov les obnovený výsadbou a prirodzeným zmladením najmä smreka a buka s prímesou drevín ako jedľa, smrekovec či javor.

„Rýchlym spracovaním a odvozom poškodeného dreva sa vtedy podarilo zamedziť rozšíreniu hroziacej lykožrútovej kalamity. To bol zásadný rozdiel oproti odstraňovaniu následkov víchrice z roku 2004, ktorá postihla Vysoké a Nízke Tatry, po ktorej bolo veľké množstvo polámaných stromov v bezzásahových územiach ponechané v porastoch,“ doplnil hovorca Lesov SR Vlastimil Rezek s tým, že v lesoch poškodených kalamitou v roku 1996 bolo pri pni ponechaných iba približne 3500 kubických metrov dreva. „Boli prevažne v najneprístup­nejších terénoch, kde ich spracovanie ohrozovalo bezpečnosť pracovníkov a majetok občanov,“ dodal.

Víchrica postihla 8. júla 1996 územie štyroch lesných závodov – Beňuš, Čierny Balog, Kriváň a Slovenská Ľupča. Podľa obyvateľov postihnutých oblastí vietor zosilnel o 18.50 h, pričom víchrica trvala iba desať minút. Najväčšie škody, takmer 60 percent z celkového množstva, evidoval Lesný závod Čierny Balog najmä v okolí Osrblia.

Môže vás zaujímať:

Historické stretnutie lesníkov V4. Na čom sa dohodli podpisom memoranda v Balogu?

Vodné radovánky priamo v lone prírody. 5 tipov, kam pri Brezne sa v lete oplatí vyraziť

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM