Katarína Oravská Samospráva

Abel o eseročke, ktorá mala podporiť cestovný ruch v Brezne: Toto je klasický príklad tunelu!

Spoločnosť Fantázia mala podporiť u nás cestovný ruch. Mesto do nej vložilo ešte v korunách miliónový majetok. Po desiatich rokoch jej existencie, skonštatovala hlavná kontrolórka mesta, že Brezno o svoj majetok prakticky prišlo. Okrem toho musí zaplatiť pohľadávku a niekoľkoročné úroky.

Ilustračný obrázok k článku Abel o eseročke, ktorá mala podporiť cestovný ruch v Brezne: Toto je klasický príklad tunelu!
Foto: Katarína Oravská

Hlavná kontrolórka mesta Ingrid Konečná Veverková vykonala na základe podnetu primátora mesta kontrolu hospodárenia s majetkovým vkladom mesta v obchodnej spoločnosti Fantázia Brezno, s.r.o. Breznu totiž bola doručená predžalobná výzva (aktuálne už aj samotná žaloba) od Fantázie, v ktorej je mesto minoritným spoločníkom. Podľa obsahu listu Fantázia žiada o úhradu straty spoločnosti finančným vkladom vo výške 25 592,37 eur spolu s úrokom z omeškania, ktorý vyčíslilo ku dňu doručenia listu vo výške 18 636,85 eur.

Závery z kontroly

Podľa Veverkovej predovšetkým skúmala, či je pohľadávka zo strany Fantázie zákonná. „Kontrolou bolo zistené, že mesto ako spoločník a zodpovední zamestnanci o vzniku záväzku z titulu rozhodnutia valného zhromaždenia zo dňa 10.06.2010 vedeli odo dňa doručenia zápisu z uvedeného valného zhromaždenia. Vo veci, až na úkony, ktoré nemali vplyv na rozhodnutie o úhrade straty spoločnosti, nekonali,“ uvádza hlavná kontrolórka. Kontrolou bolo tiež zistené, že tento záväzok nebol evidovaný a ani inventarizovaný ku dňu zostavenia účtovnej závierky v rokoch 2011, 2012, 2013 a 2014. V roku 2012 mesto požiadalo ministerstvo financií o odborné stanovisko k otázke úhrady straty obchodnej spoločnosti. Podľa ministerstva sa má mesto riadiť Obchodným zákonníkom.

Podľa Veverkovej zistení, tak pohľadávka bola zákonná a mesto ju malo uhradiť. Ako ďalej uviedla „naše podiely klesli natoľko, že valné zhromaždenie mohlo rozhodnúť aj napriek nášmu nesúhlasu o úhrade straty.“

„Zo zápisov z valných hromád som sa dozvedela aj informáciu, že v tejto dobe je majetok spoločnosti Fantázie založený v prospech dvoch spoločníkov. Tým pádom, môžem konštatovať, že majetok spoločnosti je v rukách týchto dvoch spoločníkov a my sme o vklad fakticky prišli. Je zrejmé, že náš vklad, efektívnosť a účinnosť vkladu majetku mesta do spoločnosti od založenia až po dnešný deň je nulová. Mesto nemalo z tohto majetku absolútne žiadne finančné profity, neprofitovalo na založení tejto spoločnosti, naopak uplatnením záväzku navyše aj s úrokmi z omeškania, ktoré bude musieť mesto pravdepodobne uhradiť, dochádza k zaťaženiu rozpočtu,“ konštatovala Veverková.

Od vzniku v strate

„Myslím si, že toto je klasický príklad tunelu. Inak sa to ani nazvať nedá, pretože mesto vložilo do tejto spoločnosti miliónový majetok, o ktorý dnes prichádza a ešte je zaviazané platiť v dôsledku záporného hospodárenia stratu vo výške 25-tisíc plus príslušný úrok z omeškania, pretože od roku 2010 nebolo v tejto veci konané tak, aby tento záväzok bol uhradený, alebo doriešený,“ povedal brezniansky primátor Tomáš Abel.

Spoločnosť Fantázia vznikla v roku 2004. Mesto vložili do spoločnosti nepeňažný vklad vo forme nehnuteľného majetku vo v prepočte na aktuálnu menu 73 947 €. Ako však konštatuje hlavná kontrolórka vo svojej správe, nepeňažný vklad mesta do spoločnosti, patriaci do základného imania spoločnosti, bol schválený až následne po tom, čo bola uzatvorená spoločenská zmluva a spoločnosť bola zapísaná do obchodného registra. To je len jedno z pochybení, ktoré uvádza vo svojej kontrolnej správe, tá je k zverejnená na webe mesta. Vyplýva z nej hneď niekoľko nezákonných postupov. Ako uvádza správa, ku dňu 31.12.2014 má mesto v spoločnosti majetok v hodnote 10 000 €. Ako tiež konštatuje Veverková, spoločnosť odo dňa svojho vzniku hospodári so stratou.

Ako sa píše v správe, zvýšením základného imania zvyšovaním majetkových podielov spoločníkov (okrem mesta Brezna) klesla hodnota majetkového podielu mesta Brezna v spoločnosti Fantázia z 33 % na 24 %. V roku 2011 valné zhromaždenie spoločnosti Fantázia Brezno s.r.o. uznesením rozhodlo o úhrade straty zo základného imania spoločnosti. Základné imanie spoločnosti tak bolo znížené z hodnoty 318 100 € na hodnotu 10 000 €.

Na základe uznesenia valného zhromaždenia došlo k zníženiu hodnoty majetkového podielu mesta Brezna zo sumy 73 947 € na sumu 2 400 €. Ako konštatuje hlavná kontrolórka Veverková, „mesto nemalo a nemá žiadny dosah na rozhodovanie o zásadných otázkach spoločnosti, a to tak z hľadiska majetkovej účasti v spoločnosti ako aj z hľadiska uplatnenia si svojich práv spoločníka cez spoločenskú zmluvu.“

Veľmi zvláštne

Podľa Abela pochybnosti sprevádzajú spoločnosť od jej vzniku. „Pýtam sa či, je štandardné pre mesto ako orgán alebo subjekt verejnej správy hneď na začiatku vstupu do takéhoto obchodného vzťahu sa zaväzovať, že bude uhrádzať do budúcnosti stratu. Pre mňa je to veľmi zvláštne,“ uviedol Abel.

Podľa súčasného breznianskeho poslanca a bývalého primátora Jaroslava Demiana, Fantázia vznikala ako spoločnosť mesta a súkromných spoločností s cieľom rozvíjať cestovný ruch v oblasti obce Michalová a mestskej časti Rohozná. Zámer sa podľa neho naplnil na zhruba 50 %, a to prestavbou bývalej základnej školy v Rohoznej na hotel a vybudovaním časti infraštruktúry zimného areálu. Keď sa podľa jeho slov nenaplnili všetky ciele, spoločnosť zápasila s hospodárskymi problémami.

„Každý rok som predkladal správu o hospodárení spoločnosti Fantázia do zastupiteľstva a z toho vznikali úlohy, na základe ktorých sa konalo, posielali sme našich audítorov, snažili sa zistiť, prečo tá spoločnosť hospodári ako hospodári, lebo minimálne tu boli domnienky, že hospodári účelovo,“ povedal Demian.

Ako však povedala mestská poslankyňa Mária Majerčíková, o hospodárení vedeli a riešili možností vystúpenia zo spoločnosti, avšak netušili o existujúcom záväzku, keďže nebol účtovaný.

„Konečne došlo k tomu, na čo sme niektorí poslanci poukazovali niekoľko rokov, vyšlo sa s pravdou von o tom, ako mesto Brezno alebo štatutárny zástupca v predstavenstve dozeral na to ako sa z mestských peňazí obohacujú súkromné osoby alebo s.r.ó-čky,“ povedal mestský poslanec Vladimír Strmeň.

Raz a navždy

Ako povedal Abel, potom, čo sa nové vedenie mesta oboznámilo s tým, že má uhradiť tento záväzok, začalo konať. „Nechcem, aby mesto Brezno dopadlo ako Martin, ktorý sa dnes trasie, že môže byť zanedlho v nútenej správe,“ povedal brezniansky primátor a zastupiteľstvu predložil riešenie.

„V roku 2012 mesto bolo vyrozumené ministerstvom financií, že je povinné sa riadiť Obchodným zákonníkom, nie špekulovať, o tom, že či má uhradiť záväzok alebo nemá. Na základe tohto môžem povedať, že od roku 2012 sa v zmysle týchto ustanovení nekonalo a neurobilo sa nič,“ uviedol Abel. Ako reagoval Demian, každý rok sa prebralo hospodárenie Fantázie a prijali kroky. V zastupiteľstve bolo aj návrh, aby spoločníci odkúpili podiely mesta, ale zastupiteľstvo to zamietlo pre neadekvátnu cenu.

Z prítomných 19 poslancov sa traja zdržali a 16 hlasovali za majetkovoprávne vysporiadanie medzi Fantáziou a Breznom. Mesto podľa toho zaplatí pohľadávku aj úroky z omeškania, dokopy tak 45 435,22 eur (pohľadávka 25 592,37 eur plus úrok z omeškania vo výške 20 % ročne do 31.5.2015, t.j. 19 842,85 eur) a predá svoj podiel v spoločnosti za 10-tisíc eur. Ako povedal Abel lepšie podmienky sa mu nepodarilo dojednať. Spoločnosť dokonca chcela odkúpiť podiel mesta za symbolické euro alebo bezodplatne.

„Treba zvážiť, či radšej vysporiadame vzťahy s touto obchodnou spoločnosťou raz a navždy alebo ideme do súdnych sporov,“ podotkol Abel.

Viacerým poslancom sa nepáčilo platiť tak vysoké úroky a boli za ďalšie rokovanie. Podľa Demiana má Fantázia zákonný nárok na úroky, ale nie morálny. Ale ten nám nepomôže pred súdom. Pokiaľ nebudeme konať, budeme sa súdiť. Na mesto už bola podaná žaloba v tejto veci. Upozorňujem, že pokiaľ máme prebiehajúce súdne spory pre záväzky, sťažuje nám to aj situáciu pri žiadostiach o eurofondy. Rokovať budem rád, ale na základe minimálne piatich rokovaní, ktorých som sa zúčastnil, ktoré vyzerali na začiatku ešte horšie ako je predložený návrh, som v tomto smere skeptický,“ dodal Abel. Poslancov tiež informoval o podaní trestného oznámenia na neznámeho páchateľa vo veci spôsobenej škody mestu.

O vyjadrenie sme požiadali aj konateľa spoločnosti Fantázia Brezno s.r.o., avšak telefón nám nezdvíhal a do uzávierky nereagoval ani na sms.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM