Eva Drugdová Rôzne Správy

Akcie v Banskobystrickom kraji plné dobrôt. Kde si cez leto pochutíte na špecialitách?

Budú sa vám slinky zbiehať. V našom kraji sa uskutočnia lákavé podujatia, na ktorých si prídu na svoje aj vaše žalúdky. Pozrite, čo všetko sa chystá!

Ilustračný obrázok k článku Akcie v Banskobystrickom kraji plné dobrôt. Kde si cez leto pochutíte na špecialitách?
7
Galéria
Zdroj: nitra.dnes24.sk

Vybrať sa na zaujímavé podujatie a pritom si ešte aj zamaškrtiť. Tak to majú radi mnohí z nás. Ak patríte medzi nich tiež, v blízkom čase si v Banskobystrickom kraji môžete prísť na svoje. Vybrali sme pre vás akcie, na ktoré si budete môcť vyraziť počas leta.

Očovská folklórna hruda 2017

11.- 13. augusta 2017, Očová

Hoci je Očovská folklórna hruda festival tradičnej ľudovej hudby, aj počas tanca sa treba posilniť a na podujatí nebudú chýbať špeciality rôzneho druhu. K dispozícii bude totiž tradičná kuchyňa Hrudy a takisto si budete môcť pozrieť, ako sa vyrába ovčí syr a žinčica. No a samozrejme, pochutiť si môžete na haluškách.

Jasenské baranie hody

12. august 2017, Hostinec u Davčíkov Jasenie

Už 10. rok bude druhá augustová sobota v obci Jasnie voňať chutnou špecialitou, a to baraními hrčami. Táto barania, jednoducho vyzerajúca špecialita bola hlavne pokrmom valachov na salašoch a rozhodne patrí do dediny, ktorá leží v ovčiarskej oblasti. Cieľom tejto akcie je priblížiť ľuďom špeciality z ovčieho mäsa a pripraviť im deň plný nielen dobrôt, ale aj zábavy. Súčasťou baraních hodov sú totiž aj hudobné vystúpenia a na záver samozrejme tanečná zábava, ktorá vynikajúco zakončí celodenné maškrtenie.

Čučoriedkový deň Telgárt 2017

12. august 2017, Kultúrny dom Telgárt

Najbližšia sobota bude naozaj plná špecialít a jedna z nich sa bude pripravovať v Telgárte. Bude tam totiž prebiehať už 5. ročník súťaže o najlepší čučoriedkový koláč. Už naše staré mamy vedeli, že čučoriedky sú zdravé a používali ich pri rôznych zdravotných problémoch. Znižujú nielen hladinu cholesterolu v krvi, ale spomaľujú aj starnutie mozgových buniek. No a pochutiť si na nich môže naozaj každý, keďže sú vhodné aj pre diabetikov. Presvedčiť sa o ich výbornej chuti a priaznivých účinkoch budete môcť počas čučoriedkového dňa, ktorý bude spestrený zábavným programom a ľudovou hudbou.

Krokodílska varecha Banská Belá 2017

12. august 2017, Banská Belá

Krokodílska varecha je nultým ročníkom súťaže vo varení gulášu a podľa bohatého programu istotne nie posledným. Varenia sa môžu zúčastniť tri až päť členné družstvá a vyhrať tak zaujímavú cenu. V rámci podujatia sú však pripravené aj ďalšie súťaže. Bude sa totiž hľadať silák či siláčka roka v hode gumákov. Okrem gulášu si budete môcť pochutiť na langošoch a ťahať sa bude aj domáca štrúdľa. O zábavu sa pritom postarajú Heligonkári z Hriňovej, divadlo a detská westernová šou.

VI. Lučenské hodovanie

17. august 2017, Lučenec

Hodovať sa bude aj v Lučenci, v rámci osláv Dní mesta, ktoré sa budú konať od štvrtka do nedele. Ochutnať môžete výborný fazuľový guláš, keďže súťažiť vo varení babgulášu budú všetci majstri z okresu. Nebude však chýbať ani mnoho ďalších dobrôt, pivný fesival a bohatý kultúrny program. Hlavným účinkujúcim bude hudobná skupina Para a Peter Lipa Band, no okrem toho množstvo iných koncertov.

Sitnianska paškrta Banská Štiavnica 2017

19. augusta, Banská Štiavnica – Počúvadlianske jazero

Na Počúvadle sa chystá už 5. ročník festivalu varenia kotlíkových špecialít a súťaž vo varení regionálnych jedál v kotlíku. Narozdiel od iných podobných súťaží nie je zadané jedlo, ktoré sa pripravuje, dôležité. Ide len o to, použiť na prípravukotlík. Fantázii a chutiam účastníkov sa preto medze nekladú. Hlavným cieľom podujatia je však dobrá zábava a postará sa o ňu bohatý hudobný program. Predstavia sa predovšetkým miestne kapely, ktoré dotvoria atmosféru akcie a spríjemnia čas súťažiacim i návštevníkom.

Haruľová show Medzibrod 2017

9. september 2017, Medzibrod

V septembri sa v Medzibrode uskutoční už 16. ročník Bitky o haruľu roka. Je to súťaž trojčlenných družstiev v pečení harule, kde je rozhodujúca jej kvalita, rýchlosť prípravy a upečenie tohto typického jedla na Horehroní. Na zemiakovej babe či haruli si budete môcť pochutnať dosýtosti.

Tradičná chuť Hontu 2017

9. september 2017, Hontianske Tesáre

V Hontianskych Tesároch sa môžete tešiť na súťaž vo varení tradičných vidieckych jedál, čím sa súťažiaci budú snažiť posilniť význam regionálnej kuchyne. Nebude chýbať ani ukážka varenia „cigánskych halušiek 54“. V rámci podujatia je tiež na pláne bohatý kultúrny program, počas ktorého sa zabavia aj deti a večer sa môžu všetci tešiť na poriadnu tancovačku.

Slivkový prebor 2017 Krpáčovo

15. september 2017, Horná Lehota – Krpáčovo

Horský hotel Polianka v obľúbenom rekreačnom stredisku Krpáčovo pozýva na nočné varenie tradičného slivkového spojené s degustáciou slivovíc, ktoré sa uskutoční v dňoch 15. a 16. septembra 2017 so zábavou v Garage Pube. Program pokračuje aj v sobotu s prihliadnutím na mladšiu generáciu. Slivková paráda sa 16. septembra chystá aj v Španej doline, kde sa bude variť vynikajúci lekvár.

Hiadlovský Krumplovník Hiadeľ 2017

16. september 2017, Hiadeľ

Obecná slávnosť Hiadlovský Krumplovník zažije tento rok už 18. ročník, čím sa obec snaží o zachovanie tradícií. Bude sa piecť Krumplovník, na ktorom si budú môcť všetci pochutnať. Okrem toho bude prebiehať súťaž o najchutnejší Krumplovník. Súčasťou akcie bude tiež bohatý sprievodný program, pri ktorom sa budú všetci zabávať až do rána. Príďte vyskúšať výbornú pochúťku zo zemiakov a múky, za ktorou sa len tak zapráši.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Varenie slovenských špecialít
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM