Kristína Kožiaková Rôzne

Ako oslovíte dievku z Nemeckej, či chlapa zo Závadky nad Hronom? Pomenovania obyvateľov našich dedín ako hotový jazykolam!

Keď z Mýta, tak Mýtňan, keď z Čierneho Balogu, tak Baločan. Je to ale naozaj tak? Niektoré obyvateľské mená z miest či obcí v našom okrese si mnohí z nás tak trochu zjednodušujú. Pozrite, ktoré možno komolíte i vy :)

Ilustračný obrázok k článku Ako oslovíte dievku z Nemeckej, či chlapa zo Závadky nad Hronom? Pomenovania obyvateľov našich dedín ako hotový jazykolam!
Zdroj: Dnes24.sk

Obyvateľské mená sú mená odvodené od názvov obcí a miest a pomenúvajúce ich obyvateľov a obyvateľky. Nad menami obyvateľov známych obcí v našom okrese sa mnohí už ani nezamýšľame. O to prekvapivejší môže byť potom pohľad na jednu zo základných kodifikačných príručiek slovenského jazyka.

Pravidlá slovenského pravopisu (PSP), azda najznámejší slovník z dielne našich jazykovedcov, totiž ukotvuje i pravidlá tvorenia obyvateľských mien. Vychádza pritom zo zoznamu názvov miest a obcí na Slovensku a pri každom názve uvádza príslušné obyvateľské meno v mužskom i ženskom rode a tiež príslušné prídavné meno.

V zozname sa nevyskytujú skrátené živé hovorové ani nárečové podoby, ktoré sa používajú v bežnom jazykovom úze. No práve tie, podľa všetkého, v hovorovej reči používame najčastejšie. Pozrite si zopár príkladov.

Čierny Balog

Ako uvádzajú PSP, obyvateľa Čierneho Balogu by sme mali správne nazvať, Čiernobaločan obyvateľku zase Čiernobaločanka . Prídavné meno odvodené od názvu obce je čiernobalocký .

V Lome nad Rimavicou tak i tak

Keď si obyvatelia Lomu nad Rimavicou hovoria Lomčania, nemýlia sa. PSP ale pri tejto obci uvádza dva varianty. Obyvateľ teda môže byť Lomčan i Rimavickolomčan, obyvateľka Lomčanka i Rimavickolom­čanka. Prídavné meno odvodené od názvu obce je rimavickolomský.

Obyvateľka Mýta pod Ďumbierom? Hotový jazykolam!

Dedinku neďaleko Brezna, Mýto pod Ďumbierom, teda môžeme nazvať nielen ako plnú Mýťanov, ale i Ďumbierskomý­ťanov. Ak sa vám ešte jazyk nezamotal dosť, pridávame ešte aj obyvateľku, ktorú môžeme nazvať Mýťanka ale aj Ďumbierskomýťanka a prídavné meno – nadýchnite sa – mýtsky ale aj ďumbierskomýtsky.

Nemecká

Obec v okrese Brezno s názvom Nemecká na prvý pohľad možno nevyzerá ako tvrdý oriešok. Jej obyvateľ je jednoducho Nemečan. Pozor ale pri názve obyvateľky. PSP uvádza názov obyvateľky dedinky ako Nemečianka. Na dvojhlásku netreba zabudnúť tiež v prídavnom mene nemečiansky.

Závadčan alebo…

Zdá sa, že pri obyvateľských menách odvodených od obce Závadka nad Hronom nie je nad čím špekulovať. PSP ale ponúka pri Závadke nad Hronom dve alternatívy. Správne môžeme obyvateľa obce nazvať Závadčan aj Hronskozávadčan, obyvateľku Závadčianka aj Hronskozávadčianka a prídavné meno môže byť závadčiansky i hronskozávad­čiansky.

Pohronskopolhorský

Jazyk si podobne môžeme potrápiť aj na pomenovaní občana Pohronská Polhora. Obyvateľ tejto obce sa nazýva Pohronskopolhorčan, v ženskom rode ide o Pohronskopol­horčanku. Podobne budeme aj privlastňovať – čiže pohronskopolhorský.

Môže vás zaujímať:

Pôvodné mená našich dedín vás dostanú:Trideyn ešte ako tak, ale Čierny Balog je víťaz :)

Je medzi nimi aj to vaše? Toto je 10 najčastejších priezvisk Brezna!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM