Katarína Oravská Rôzne

Aktívni Brezňania zaberajú: Rozvoj mesta im nie je ľahostajný

Združenie ZaBeR nefunguje ani rok. Za krátky čas však už stihlo zorganizovať niekoľko akcií. Možno ste sa už aj vy zúčastnili letného kina či inline jazdy. Chceli sme vedieť, kde vznikla myšlienka aktívne sa podieľať na rozvoji nášho regiónu. Vyspovedali sme preto jedného zo zakladajúcich členov.

Ilustračný obrázok k článku Aktívni Brezňania zaberajú: Rozvoj mesta im nie je ľahostajný
Foto: Katarína Oravská

Traja kamaráti

ZaBeR je združenie aktívnych občanov. Jeho cieľom je oživiť záujem obyvateľov o dianie v meste a aktívne sa na ňom podieľať. Všetko to začali traja kamaráti, z ktorých každý prežil istý čas mimo Brezna, či už v iných mestách Slovenska alebo v zahraničí. „Rozhodli sme sa, že založíme Občianske združenie ZaBeR a pokúsime sa to tu trošku rozprúdiť,“ povedal nám jeden zo zakladajúcich členov OZ ZaBeR Pavel Ambros. Podľa neho v meste síce viaceré aktivity prebiehajú, ale predsa len im niektoré chýbali. „Aj v Brezne je veľa aktivistov, ktorí si zaslúžia naše uznanie. My sme si povedali, že sa pridáme medzi nich a niečo spravíme,“ doplnil Ambros.

Aktívne bolo združenie ešte pred samotným vznikom

S myšlienkou založiť združenie sa pohrávali od jesene minulého roka. Oficiálne však združenie vzniklo v apríli toho roka, hoci činorodé bolo už skôr. „Prvé aktivity sme robili už v zime, napríklad sme pripravili klzisko na Mazorníkove,“ uviedol Ambros.

Sponzorov v našom regióne je málo

Aktuálne prebieha pod záštitou združenia ZaBeR niekoľko podujatí. Budúce plány však dopredu prezradiť nechcú. Stoja a padajú totiž aj na financiách. „Nerád by som predbiehal udalosti a nejako konkrétne hovoril o plánovaných akciách na najbližšie mesiace, pretože nevieme, či sa nám všetky zámery podarí zrealizovať podľa našich predstáv. Dosť veľa vecí záleží od sponzorov, ktorých žiaľ v našom regióne nie je až tak veľa. Pri tejto príležitosti by som chcel poďakovať všetkým, ktorí nám pri realizácii aktivít podali pomocnú ruku, predovšetkým Michalovi Jorčíkovi, ktorý nás podporuje ako sa dá,“ priblížil nám situáciu zakladajúci člen združenia. Ambros ďalej podotkol, že často musia siahnuť aj do vlastného vrecka.

Ľudia vedia aktivistov oceniť

Ako to vyzerá pred samotnou akciou? Na začiatku je podľa slov Pavla Ambrosa vždy nervozita. Organizácia podujatí býva totiž hektická, keďže ju robia popri pracovných povinnostiach. Nakoniec však príde zadosťučinenie. „Po akcii si môžeme vydýchnuť a máme veľmi dobrý pocit. Ja osobne to robím kvôli tomu, že vidím, že to má zmysel. Ľudia prídu a pochvaľujú si, že sa tu niečo deje,“ uzavrel Ambros.

Aktuálne podujatia ZaBeR

Každý piatok večer si v rámci letného kina môžete pozrieť v mestskom parku jeden z troch vybraných filmov. Premietaný film vzíde z internetového hlasovania na webe OZ ZaBeR. Na výbere filmu sa teda aktívne môže podieľať každý. V priebehu leta sa konali už tri inline jazdy ulicami nášho mesta. Koncom augusta sa bude konať ďalšia zaujímavá športová akcia – Beh nočným Breznom, kde si svoje natrénované kilometre a bežecké schopnosti budú môcť preveriť bežci na 7, 7 km dlhej trati.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM