Zuzana Vajayová Kultúra

Autorská výstava Mince bude sprístupnená už tento piatok

Autorská výstava tvorby významných medailérov z regiónu je prierezom doterajšej tvorby, hlavne z obdobia posledných desiatich rokov, dvoch úspešných medailérov, absolventov Strednej umeleckej priemyselnej školy v Kremnici.

Pavel Károly (1951, Šumiac) od roku 1972 pôsobí ako odborný učiteľ na ŠÚV (SUPŠ) v Kremnici. Je členom združenia medailérov Slovenska. Špecializuje sa na tvorbu razených, liatych, frézovaných i ručne rytých medailí. Navrhuje a realizuje insígnie a pečatidlá pre mestá, obce a vysoké školy. Je autorom viacerých obehových, zberateľských a pamätných mincí. Okrem domácich a zahraničných výstav sa pravidelne zúčastňuje aj medzinárodnej výstavy profesionálnej medaily FIDEM. Karol Ličko (1961, Brezno) je absolventom SUPŠ Kremnica (1980). Od roku 1980 pracuje v grafickom štúdiu, úspešne sa venuje tvorbe mincí, medailí, drobných plastík. Je autorom viacerých obehových i pamätných mincí, realizovaných v bývalej slovenskej (Sk) i v súčasnej európskej € mene.

Výstava obsahuje realizované i úspešné, nerealizované návrhy mincí, pohľad na výtvarný i technický postup pri ich tvorbe, razené mince i ukážky voľnej tvorby oboch autorov.

Zdroj: Horehronské múzeum v Brezne

MINCE - vystava
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM