Katarína Oravská Rôzne

Bezplatné vzdelávanie a rady v kariére: Poradenské centrum pre dospelých funguje aj v Brezne

Už viac ako rok funguje v Brezne Poradenské centrum pre dospelých. Poskytuje možnosti vzdelávania pre zamestnaných ľudí, ale aj poradenstvo v kariérnom rozvoji. Všetky jeho ponúkané služby sú pritom bezplatné.

Ilustračný obrázok k článku Bezplatné vzdelávanie a rady v kariére: Poradenské centrum pre dospelých funguje aj v Brezne
Zdroj: TASR

Poradenské centrum pre dospelých v Brezne bolo zriadené v máji minulého roka v rámci projektu Ďalšie vzdelávanie a poradenstvo pre dospelých ako nástroj lepšej uplatniteľnosti na trhu práce. Spolu tak na Slovenskou vzniklo 25 takýchto centier.

Cieľom je poskytovať jednotlivcom poradenstvo pre možnosti ich kariérneho rozvoja, rozšírenia si kvalifikácie, prípadne nadobudnutia novej. Projekt realizuje Národný ústav celoživotného vzdelávania (NÚCŽV) – organizácia priamo riadená Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.

Poradenské centrum pre dospelých (PCD) poskytuje široký rozsah vzdelávacích a poradenských služieb prioritne pre dospelých zamestnaných ľudí, ktorí hľadajú lepšie uplatnenie na trhu práce. Ak majú záujemci trvalý pracovný pomer, sú SZČO, alebo ak sú na materskej/ rodičovskej dovolenke, prípadne sú ZŤP a sú zároveň zamestnaní, v PCD im radi poskytnú tieto hodnotné služby.

Malé aj veľké vzdelávanie

PCD poskytuje poradenské služby v oblati kariérneho rozvoja. Organizuje tzv. malé vzdelávanie, napr. v oblasti sociálnych a komunikačných zručností či znalosti práce s počítačom. Toto vzdelávanie pritom prebieha priamo v poradenskom centre v Brezne.

Projekt ponúka možnosť prihlásiť sa do niektorého zo 40 bezplatných modulových vzdelávacích programov v 10 priemyselných odvetviach (remeslá a služby, ťažba a úprava surovín, hutníctvo, poľnohospodárstvo, drevospracujúci priemysel, papierenský priemysel a polygrafia, automobilový priemysel, stavebníctvo, strojárstvo a elektrotechnika). Absolventi majú možnosť získať úplnú, alebo čiastočnú kvalifikáciu, ktorá ich bude oprávňovať na výkon povolania. Klienti študujú vo svojom voľnom čase, teda počas víkendov.

Všetky ponúkané služby PCD sú pritom bezplatné. „Doposiaľ centrum v Brezne navštívilo spolu 373 klientov, prihlášku na modulové vzdelávacie kurzy si podalo 70 klientov. Najväčší záujem je o modulové vzdelávacie programy kuchár, kozmetik, cukrár, nastavovač CNC strojov, zvárač kovov a chovateľ hospodárskych zvierat,“ priblížila Iveta Husenicová z PCD v Brezne. Za účelom spolupráce bolo oslovených 124 zamestnávateľov a organizácií.

Na ponuku malého vzdelávania svojich zamestnancov zareagovali dve organizácie. „Vzdelávacie aktivity na tému Rozvoj komunikačných zručností a IKT-MS WORD absolvovalo a s certifikátom úspešne ukončilo 33 klientov,“ povedala Husenicová. Do malého vzdelávania sa môžu samozrejme prihlásiť aj jednotlivci. Vzdelávacie aktivity prebiehajú priamo v poradenskom centre a na ich otvorenie je potrebných minimálne šesť ľudí.

Školili sa všetci

Malé vzdelávanie Rozvoj komunikačných zručností využil Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb HRON v Dubovej. „Náhodou som videla reklamu v novinách, zaujalo ma to. Potom som išla okolo poradenského centra, kde nám ponúkli tento program,“ povedala Margita Šurábová, riaditeľka DD a DDS HRON. Ako pokračovala, využila, že vzdelávanie je pre zamestnaných ľudí a bezplatné. Taktiež pritom nemuseli nikam chodiť. Všetkých zamestnancov preškolili priamo v domove.

Školilo sa dokopy 24 zamestnancov od upratovačiek, cez zamestnancov, ktorí sú v priamom kontakte s klientmi, po ekonóma a zúčastnila sa ho aj pani riaditeľka. A prečo práve komunikačné zručnosti? „My sme pomáhajúca profesia, aspoň tak nás nazývajú, pracujeme s ľuďmi. Ja si myslím, že by sme sa mali učiť komunikovať medzi sebou už od základnej školy, lebo veľa problémov vzniká zlou komunikáciou, pričom sa im práve správnou komunikáciu dá predísť, resp. ich vyriešiť.“ dodala Šurábová.

V budove internátu

Klienti sa do aktivít PCD nemusia prihlasovať, stačí centrum len navštíviť, prípadne kontaktovať ho mailom či telefonicky. „Ideálna je osobná návšteva, pretože ak má klient záujem o niektorý z programov, komplexné informácie o rozsahu, obsahu, spôsobe absolvovania, mieste a termíne mu vieme dať tu, cez telefón by to bolo komplikovanejšie, keďže tých informácií je pomerne dosť. Rovnako je to i s ponúkanými ďalšími službami,“ uviedla Husenicová.

Poradenské centrum pre dospelých v Brezne nájdete v budove školského internátu pri Strednej spojenej škole na Laskomerského ulici č.3, oproti pošte na prízemí. Navštíviť ho môžete každý pracovný deň od 9.00 do 17.00 hod. Projekt trvá do septembra budúceho roka.

Foto: ilustračné
Fotogaléria: NÚCŽV

Bezplatné vzdelávanie a rady v kariére
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM