Kultúra

Bohatý program aj priamy prenos. V Brezne si uctia rodáka Karola Kuzmányho

Kuzmány bol významnou osobnosťou slovenskej kultúry. V Brezne sa bude spomínať na jeho život a dielo. Na čo všetko sa môžeme tešiť?

Ilustračný obrázok k článku Bohatý program aj priamy prenos. V Brezne si uctia rodáka Karola Kuzmányho
25
Galéria

Pri príležitosti 210. výročia narodenia a 150. výročia úmrtia evanjelického farára a superintendenta Karola Kuzmányho, významnej osobnosti slovenskej kultúry, budú v nedeľu 20. novembra o 10:00 v evanjelickom chráme v Brezne celocirkevné služby Božie. Ako informovala tajomníčka pre mediálnu komunikáciu Generálneho biskupského úradu ECAV v Bratislave Edita Škodová, kázeň prednesie generálny biskup ECAV na Slovensku Miloš Klátik.

Priamy prenos

Služby Božie odvysiela v priamom prenose RTVS – Slovenská televízia na Dvojke. „Po skončení služieb Božích bude nasledovať pietny akt pri pamätnej tabuli K. Kuzmányho, ako aj pestrý kultúrny program venovaný osobnosti Karola Kuzmányho,“ rozpráva ďalej tajomníčka.

Kuzmány bol nielen evanjelickým kňazom, ale aj významným spisovateľom a novinárom a tiež prvým podpredsedom Matice slovenskej.

Život a dielo Kuzmányho

O 12:00 sa uskutoční prehliadka expozície Literárne Brezno v priestoroch tamojšej evanjelickej fary. V Mestskom dome kultúry Brezno sa o 14:00 začne slávnostný program „Život a dielo Karola Kuzmányho“. „Budú v ňom účinkovať kolektívni členovia Mestskej organizácie Matice slovenskej v Brezne a viacerí hostia. Vystúpi napríklad spevácky zbor mesta Brezno, ktorý diriguje Milan Pazúrik.“ konkretizuje Škodová.

Podľa jej slov, v hudobno-literárnom pásme s názvom Noc novej básne v réžii Jozefa Prepletaného budú hrať Pavol Buček, Ján Buček, Martin Baksa, Milan Piovarči, ako aj učitelia a žiaci Základnej umeleckej školy v Brezne.

„Účinkovať bude aj Ivan Zvarík, sólista Štátnej opery Banská Bystrica, ženský komorný spevácky zbor Nádej pri Cirkevnom zbore ECAV Veľký Krtíš a ďalší umelci,“ dodala na záver pre našu redakciu Škodová.

V priloženej fotogalérii si pozrite dominanty nášho mesta!

Dominanty nášho mesta, ktorá je podľa vás TOP?
25
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM