Kristína Kožiaková Rôzne

Boj s chorobami v sychravom počasí? Overené recepty starých materí z Horehronia

Pri chrípke dnes letíme do lekárne, ale mnohí z nás si pamätajú a dodnes aj používajú recepty našich mám a starých mám. Poznáte ich tiež?

Ilustračný obrázok k článku Boj s chorobami v sychravom počasí? Overené recepty starých materí z Horehronia
Zdroj: TASR

Jeseň je krásne obdobie, no častokrát ju sprevádzajú ochorenia ako je chrípka, či nádcha. Samozrejmosťou by mala byť prevencia a pravidelný prísun vitamínov z ovocia a zeleniny. Najlepšie sú zo záhradky, ale ako vieme, nie vždy to stačí. Dnes máme plné lekárne liekov a výber máme naozaj bohatý. Ako to však bolo za čias našich starých materí? Akými receptami si vedeli pomôcť na Horehroní?

Borsuková masť

Borsuková (jazvečia) alebo husacia masť bola, a ako sme sa dozvedeli stále aj je, tradičnou pomocou pri liečbe. „Masť sa natiera na hrudník alebo na ľanovú handričku, ktorá sa zohreje a priložiť na priedušky. Tento recept fungoval u nás vždy, ale masť sa mohla dávať len vtedy, keď nebola horúčka,“ prezradila nám Mirka z Čierneho Balogu. Ako si spomenula ďalej, mama jej dávala kyslé uhorky na zápästie, pokiaľ mala horúčku.

„Na pitie som dostávala prevarené mlieko v ktorom bolo maslo, med a surové vajce,“ spomenula si ďalej.

Vajce do ruky

„Keď som bola malá a mala som horúčk,u dostala som surové vajíčka do rúk na stihnutie teploty,“ rozpráva Monika z Polomky a dodáva aj recept na sirup proti kašľu, ktorý sa pripravil z nakrájanej cibule a medu alebo cukru.

„Ešte stále mi funguje na upchaté dutiny jeden trik, ktorý ma naučila moja svokra. Uvarený zemiak v šupke sa dal do plienky, alebo vreckovky a priložil sa na stred nosa. Mne to pomohlo vždy a stále aj pomáha,“ delí sa o svoje skúsenosti Anka zo Závadky nad Hronom.

Ako sirup proti kašlu podľa slov čitateľa z Pohorelskej Maše stále funguje skorocel, ktorý sa luhuje v alkohole. Na Horehroní je často na takéto účely využívaný aj propolis.

Ako prevencia proti chrípke pomáhalo aj močenie nôh. „Chrípka chodí od nôh, tak treba močiť nohy v slanej vode,“ spomenula si ešte Monika na dôležitú prevenciu.

Pozrite si krásnu jesennú prírodu Horehronia v našej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Mladý fotograf nacvakal úchvatné zábery Horehronia
15
Galéria
Zdroj: Jaro Karak
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM