Katarína Oravská Rôzne

Brezňania pomôžu Srbsku: Pre povodňami postihnuté oblasti organizujú materiálnu zbierku

Obyvatelia nášho mesta môžu podať pomocnú ruku srbským občanom. V Brezne vznikla zbierka na pomoc oblastiam postihnutým povodňami.

Ilustračný obrázok k článku Brezňania pomôžu Srbsku: Pre povodňami postihnuté oblasti organizujú materiálnu zbierku

Slovenská katolícka charita (SKCH) organizuje materiálnu zbierku na pomoc zaplavenému Balkánu. Na celom Slovensku vytvorila sieť 32 centier, ktoré budú od ľudí prijímať napríklad čistiace a dezinfekčné prostriedky a vybrané potraviny. Ďalšie centrá postupne pribúdajú. Zbierka potrvá do 5. júna 2014, následne materiálnu pomoc SKCH prepraví do Bosny a Hercegoviny i Srbska. Informoval o tom hovorca SKCH Lukáš Melicher.

Zbierajú potrebné veci

„Naši partneri situáciu označili ako najväčšiu krízu, s ktorou sa stretli od skončenia vojny v 90. rokoch. Caritas Srbsko a Caritas Bosna a Hercegovina sa preto s vypätím všetkých síl snažia podať pomocnú ruku všetkým, ktorí to potrebujú. Pomôcť im v tejto zložitej skúške považujeme za našu povinnosť," uviedol v súvislosti so záplavami na Balkáne generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák.

Povodne boli najhoršou prírodnou katastrofou v histórií Srbska. Zbierať sa budú plienky, hygienické prostriedky, gumené čižmy, balená voda, konzervované potraviny, matrace, deky, paplóny, bielizeň, dezinfekčné prostriedky, oblečenie a obuv. Všetky vyzbierané veci budú následne prevezené prostredníctvom Srbského veľvyslanectva do kritických oblastí v Srbsku. Pomôcť môžete aj finančné. Zaslaním čiastky na účet. Viac TU.

V Brezne dve centrá

Centrá vznikli vo viacerých mestách Slovenska vrátane Brezna. Materiál na darovanie môžete u nás zaniesť do Charitatívneho sociálneho centra Svätej Trojice Brezno vo farskom dvore na Námestí M.R. Štefánika 32 a tiež do Denného centra Prameň na Rázusovej ulici 2. So Slovenskou katolíckou charitou pri zbierke na pomoc zaplavenému Balkánu totiž spolupracuje aj mesto. Prírodnej katastrofe sa nevyhlo ani jedno ž jeho partnerských miest – Čačak.

Zoznam všetkých centier s kontaktnými údajmi na miestnych koordinátorov je dostupný na internetovej stránke www.charita.sk/povodne.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM