Katarína Oravská Rôzne

Brezňania pôsobiaci v Bratislave? Na zvezenie domov využívajú Facebook!

Potrebujete cestovať za školou či prácou do Bratislavy alebo späť domov? Na Facebooku fungujú skupiny, vďaka ktorým majú Brezňania možnosť získať lacnejšiu a pohodlnejšiu alternatívu k bežnej doprave – vozia sa totiž navzájom. Ako to celé funguje?

Ilustračný obrázok k článku Brezňania pôsobiaci v Bratislave? Na zvezenie domov využívajú Facebook!
Zdroj: Webnoviny.sk

Facebooková skupina Autostop Bratislava – > Horehronie a späť má 486 členov, skupina Horehron v Bratislave má 629 členov. Sú nimi študenti, ale aj pracujúci, ktorí musia dochádzať do Bratislavy alebo cestujú späť do Brezna. Vďaka spojeniu na sociálnej sieti našli lacnejšiu a často aj rýchlejšiu alternatívu k autobusom.

Do Bratislavy už za 4 eurá

Do skupiny stačí napísať požiadavku s približným miestom, odkiaľ by ste chceli cestovať, časom odchodu a kontaktom na seba, prípadne si prejsť posledné príspevky a zistiť, či niekto neponúkol odvoz. Potom už len čakáte na reakcie. Ak do Bratislavy cestujete vlastným autom, môžete o tom informovať ostatných, napísať počet voľných miest, navrhnúť cenu za odvoz a umožniť tak ostatným cestovať s vami. Získate tak spoločnosť na cestu, ale aj nezanedbateľných pár eur na benzín.

V dobe, keď autobusy a železnice zvyšujú cestovné je takáto forma dopravy veľmi užitočná a markantný rozdiel ocenia hlavne pracujúci. Do hlavného mesta sa autom dostanete podstatne rýchlejšie a cesta pritom veľa nestojí. Ponúkané ceny za odvoz sa väčšinou pohybujú v rozmedzí 6 – 8 eur za osobu, no pokiaľ máte šťastie, do Bratislavy sa dostanete už aj za 4 – 5 eur. Pokiaľ ste šoférom vy a podarí sa vám nazbierať troch – štyroch spolujazdcov, dokážete tak pokryť aj celé náklady na pohonné látky.

Skúsenosti z ciest

Takúto formu cestovania využíva podľa potreby aj Ľuboš z Brezna, neznámych spolucestujúcich sa nebojí. „Moje skúsenosti sú len dobré a ľudia si už ani nie sú tak cudzí, keď sa vozia pravidelne,“ uviedol Ľuboš. Túto možnosť prepravy by bez problémom použil aj Milan z Mýta pod Ďumbierom: „Určite by som to využil, len aktuálne nie je treba.“ Cez facebookovskú skupinu pravidelne cestuje aj Maroš z Brezna, ktorý dochádza do Bratislavy za prácou, podľa neho je to úplná pohodka. „Mám dobré skúsenosti. Aj na poslednú chvíľu sa vždy niekto nájde, s kým sa dá zviesť,“ povedala Brezňanka Zdenka. Zdržanlivejšia je Katarína z Brezna: „S ľuďmi, ktorým som nikdy predtým nevidela, by som určite sama necestovala, ale keby išiel minimálne jeden známy človek, už by som s tým problém nemala. Riziko však vidím aj v tom, že neviete, s akým šoférom sadnete do auta. Každopádne, najhoršie je asi ísť prvý raz.“

Opatrnosť nadovšetko

Či sa k niekomu pridáte alebo naopak, zoberiete záujemcu o odvoz, to je už na vás. Pri využívaní takýchto služieb je však namieste byť aj opatrní a snažiť sa už vopred znížiť riziko možných komplikácií. Oplatí sa tiež staviť na zopár rád, ktoré by si podľa polície mali brať k srdcu napríklad stopári. Tie ani pri „facebookovom odvoze“ nie sú na škodu.

Je dobré zapamätať si informácie o vozidle (evidenčné číslo, farba a podobne) a venovať od prvej chvíle dôslednú pozornosť vodičovi, jeho vzhľadu a správaniu, ako aj jeho prípadným spolucestujúcim. Ak je to možné, treba sa sadnúť na zadné sedadlo, aby ste mali dostatočný odstup a prehľad o vodičovi, a v prípade nevhodného správania mohli včas vystúpiť. V prípade najmenšieho podozrenia treba požiadať o zastavenie na otvorenom priestranstve, napríklad z dôvodov nevoľnosti alebo vykonania osobnej potreby.

V každej situácii je dôležité zachovať „chladnú“ hlavu. Pri pokuse o násilie, ak je to možné, sa treba snažiť riešiť situáciu útekom na frekventované miesto. Je vhodné mať pri sebe niečo na obranu, napríklad ochranný sprej, na škodu nie je naučiť sa aj zopár základných prvkov sebaobrany. V prípade úteku treba podľa možnosti čo najskôr upovedomiť políciu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM