Kristína Kožiaková Rôzne

Brezňania v hlasovaní jednoznčane rozhodli. Vybrali najkrajšiu dominantu mesta

V októbri sme spustili hlasovanie o TOP historickú dominantu Brezna. Ktorá získala najviac hlasov od našich čitateľov?

Ilustračný obrázok k článku Brezňania v hlasovaní jednoznčane rozhodli. Vybrali najkrajšiu dominantu mesta
18
Galéria
Foto: Katarína Oravská

V pondelok 19. októbra sme spustili hlasovanie o najkrajšiu dominantu nášho mesta. Vybrali sme pre vás päť nominanantov a hlasovanie sme už nechali na vás.

Každá z dominánt je v našom meste významná a má svoju históriu. Jedna je pre vás však tou najobľúbenejšou. Mestská veža je podľa vás TOP dominanta mesta. Je o tom presvedčených až 54,8 % z čitateľov, ktorí hlasovali.

Druhú priečku získala budova bývalej mestskej radnice, kde momentálne sídli Horehronské múzeum. Presvedčila 21,2 % z vás. Ďalšou v poradí je nedávno rekonštruovaná židovská synagóga s 9,6 % hlasov a v tesnom závese sú evanjelický kostol s 8,7 % a Rímskokatolícky kostol Nanebovzatia Panny Márie s 5,8 % hlasov.

Mestská veža týmto vítazstvom len potvrdila svoju pozíciu dominanty. O tom vie svoje aj radnica, ktorá len nedávno vyhlásila súťaž o logo mesta Brezna. Víťazné logo okrem názvu mesta Brezno obsahuje aj našu mestskú vežu

O veži

Mestská veža bola postavená v r. 1830. V minulosti slúžila ako strážna veža, nad tretím nadzemným zvonovým podlažím bol byt strážnika, ktorý úderom na zvon ohlasoval nebezpečenstvo požiaru. Má výšku 31 metrov. do útrob veže boli v roku 1924 inštalované tri zvony. Najväčší s nápisom: „Svätý Floriáne, chráň nás od ohne“ váži 580 kg, druhý má hmotnosť 358 kg a najmenší, 139,5 kilogramový, má odliaty nápis:„Svátý Michale, neopusť nás v poslednom boji“. Hoci sa už uvažovalo o tom, že bude sprístupnená, zatiaľ sa tak nestalo.

Pozrite si fotografie z útrob mestskej veže v našej fotogalérii!

Pozrite sa do útrob mestskej veže
18
Galéria
Foto: Katarína Oravská
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM