Kristína Kožiaková Rôzne

Breznianska legenda oslavuje. Bombura zažila festivaly aj kapely z celej planéty

Ako začala dnes už známa Bombura? Aké hviezdy ste mali možnosť vidieť a čo je v pláne ďalej? Viac v rozhovore prezradil samotný majiteľ!

Ilustračný obrázok k článku Breznianska legenda oslavuje. Bombura zažila festivaly aj kapely z celej planéty
8
Galéria
Foto: Katarína Oravská

Legendárny klub Bombura otvoril svoje brány v roku 1992 a odvtedy je spojený s jedným menom a tým je majiteľ Maroš Pavúk. Bombura budúci rok oslávi svoju dvadsať päťku, a tak sme s Marošom pospomínali.

Problémy s ŠtB

„Začínali sme v 1992, ako malá kaviarnička o štyroch stoloch. Už v tom roku sme začali hneď organizovať koncerty miestnych skupín. O rok neskôr snme už organizovali prvú festivalovú prehliadku kapiel z celého Slovenska. To bola taká naša prirodzená cesta,“ prezradil na úvod Maroš Pavúk.

Ako vraví, to už bola sloboda. „Ja som organizoval hudbu a koncerty už v totalitnom systéme, čo bol veľký problém, lebo sme vždy riešili alternatívnu a undergroundovú scénu a tento smer mi aj zostal. Išlo v podstate o slobodných umelcov, ktorí nemali prehrávky a tam sme často narážali na problémy so štátom a štátnou bezpečnosťou,“spo­mína na začiatky.

Rozbeh kultúry

Podľa jeho slov revolúcia dala prirodzený impulz k tomu, aby mohli slobodne rozvíjať svoje organizačné schopnosti. Začiatky boli ťažké. „Ja so nebol Brezňan a keď som sem prišiel s úmyslom si otvoriť hudobnú kaviareň, zistil som, že tu nefunguje scéna. Boli jednotlivci, ktorí nás radi navštevovali, ale nebola to žiadna masívna kultúra alebo mainstream. My sme si museli svojich fanúšikov vychovať,“ konštatuje Maroš.

Postupne sa Bombura začala zväčšovať. Robili sa väčšie koncerty, a ako v prvom podniku ich začali robiť aj vonku na terase. „Vždy sme riešili rôzne žánre od jazzu až po rock a všetko možne, ale nie komerčné a mainstreamove veci. To bola od začiatku hlavná idea klubu a pretrváva až doteraz,“ rozpráva ďalej majiteľ Bombury.

Klub sa pomaly zväčšoval a dnes za kultúrou do Bombury môže prísť okolo 150 ľudí. „Pri zväčšovaní priestoru sa nám naskytlo viac možností, a tak sme začali s divadlom, rôznymi prednáškami, premietaniami či filmami,“ pokračoval.

Z celej planéty

V 1995 stáli pri zrode festivalu Slovenské alternatívne leto. Bol to prvý slovenský trojdňový hudobný festival pod holým nebom. Jeho druhý ročník sa konal v Brezne na Lúčkach. V roku 1999 vymysleli festival Ďumbierfest, ktorý funguje dodnes. Je to veľmi obľúbený multi-žánrový festival, na ktorom si pozriete filmy zažijete koncerty, premietania aj diskusie. Už onedlho sa v Bombure uskutoční aj ďalší ročník známeho folkového festivalu Folkové vianoce.

Do Bombury dotiahli za tie roky súbory a kapely v podstate z celej planéty a zo všetkých kontinentov, okrem Antarktídy.

V malom klube ako je Bombura malo za tých pomaly 25 rokov priestor množstvo známych aj menej známych osobností. „Čo sa týka najväčších hviezd, ktoré sa nám podarilo dostať, podľa mňa patrí Vladimír Mišík, legenda československého bigbeatu. V 90. rokoch sa nám podarilo dotiahnuť legendy európskej scény. Krásny koncert holandskej kapely Legendary Pink Dots. Minulý rok sme mali veľmi úspešný, čo sa týka svetovej scény. Prišla Adriana Belewa či fínska dievčenská kapela, predstaviteľky poprednej world music Värtinä,“ konkretizuje.

Čo ďalej?

Čo sa týka plánov do budúcnosti, chceme ďalej pokračovať v činnosti. Obohacovať ju o rôzne iné žánre. Máme vytvorený filmový klub, robíme rôzne besedy aj premietania. Uchytil sa nám aj vedomostný kvíz Mozogáň. Takže aktivít máme veľa. Určite chystáme aj letnú symbolický oslavu pri príležitosti výročia 25 rokov. Chystáme divadlo za rohom a kopec ďalších vecí,“ dodal na záver Maroš.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery legendárneho klu­bu!

V OBRAZOCH: Breznianskej Bombure ťahá na 25-ku
8
Galéria
Zdroj: Bombura
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM