Mário Hanzel Kultúra

Breznianska výtvarná jeseň pokračuje

Podujatie „Breznianska výtvarná jeseň v Horehronskom múzeu“ má pokračovanie v mesiaci október inštalovaním výstavy vyspelých autorov – s názvom – Ernest Svrček: Koláže – Jozef Frtús: Kariportréty. Po mestách Banská Bystrica a Levice bude v brezniansk

Ernest Svrček je v Brezne nepochybne pojem. Zásluhou dlhoročného pobytu v tomto meste a výrazným i úspešným pôsobením v oblasti záujmovej činnosti – športovej, výtvarnej i spoločenskej – ho poznajú a uznávajú priaznivci športu, humoru, výtvarnej tvorby. V Horehronskom múzeu bolo realizovaných pred mnohými rokmi v začiatkoch jeho publicity niekoľko dobrých výstav výtvarných humoristických koláží, či samostatných (výstav) alebo spoločných – napríklad spoločná výstavu s vynikajúcim francúzskym karikaturistom – ilustrátorom Jeanom Solé. Známy slovenský kolážista Ernest Svrček má za sebou množstvo domácich i zahraničných výstav s rôznymi oceneniami. Vo svojich kolážach niekedy absurdne spája veci do nového celku, čím dostávajú iný, nový význam s prekvapujúcou pointou. Výstava predstavuje niekoľko cyklov, zobrazujúcich veci väčšinou z prostredia jemu blízkeho.

Jozef Frtús v Brezne rovnako zanechal výraznú a trvalú stopu. Ako výtvarník je zatiaľ neznámy – toto je tu jeho prvá takáto prezentácia – ale rovnako ako Ernesta ho (nevediac o ňom) vnímajú všetci obyvatelia i návštevníci mesta pohybujúci sa v prostredí zrekonštruovanej južnej časti historického námestia, ktorá sa uskutočnila podľa jeho architektonických projektov (a na ďalšiu etapu rekonštrukcie pod jeho patronátom sa samozrejme netrpezlivo tešia). Architekt Jozef Frtús našiel únik z racionálnych čiar v jeho projektoch do voľne vedenej čiary, zachycujúcej v istom nadsadení ľudské tváre. V ním vymyslenom pojme „kariportrét“ sa spája portrét s karikatúrou v zobrazení konkrétnych, aj verejne známych osôb, jeho priateľov, architektov, hudobníkov, hercov, maliarov. Vo svojich kariportrétoch sa zároveň snaží vyjadriť charakterové vlastnosti zobrazených osôb.

Šťastnou kombináciou farebnej plošnej techniky koláží Svrčka a čiarovej kresby Frtúsa vznikla pre návštevníka zaujímavá a pestrá výstava, ktorá bude prístupná v priestoroch múzea do 12. novembra 2010.

mr

Vytvarna jesen
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM