Katarína Oravská Kultúra

Breznianske námestie roztancujú v pondelok stovky študentov zo 4 krajín

V pondelok sa na breznianskom námestí stretnú slovenskí, nemeckí, rakúski a nórski študenti, aby si v rámci spoločného projektu zatancovali mazúrku.

Ilustračný obrázok k článku Breznianske námestie roztancujú v pondelok stovky študentov zo 4 krajín
Zdroj: TASR

Študenti Hotelovej a Obchodnej akadémie v Brezne, HTL-Mödling z Rakúska, HANSE-Berufskolleg in Lemgo z Nemecka a Arendal Videregăende Skole z Nórska spoločne nadviažu na netradičnú jarnú oslavu Dňa Európy tancom mazúrky priamo na námestí.

Zoznamovací tanec

Podujatie „Brezno tancuje mazúrku“ alebo „tancujBR.eu“ je pilotné podujatie, ktoré spája dva samostatné projekty do jedného veľkého podujatia. Projekt „tancujPD.eu“, ktorého autorom je Obchodná akadémia Prievidza, sa študentom breznianskej Hotelovej a obchodnej akadémie zapáčil natoľko, že sa doňho rozhodli zapojiť. Ako sami hovoria, „tanec spája ľudí, tanec je pohyb a pohyb je život“.

Tancovať budú poľský ľudový tanec, mazúrku, ktorý vznikol v 17. storočí a ktorý tancovali naši rodičia a starí rodičia. „Od nepamäti sa údajne tento tanec považoval za zoznamovací. Preto ho organizátori využili ako prostriedok na diskusiu, aby sa generácie spolu rozprávali aj pomocou tanca. Cieľom podujatia je dosiahnuť účasť všetkých vekových kategórií,“ povedala Alena Šperková, asistentka primátora mesta Brezno.

Výmena názorov

Brezno sa tak zároveň chce pripojiť k mestám Prievidza, Zvolen, Dolný Kubín, Senica na Hané, ktoré mazúrku hromadne tancovali 6. mája 2013 v rámci tohto projektu. Na správne kroky a nácvik tanca bude dohliadať skúsený tanečník Juraj Fáber z Fáber dance school.

Projekt „Comenius – Staviame európsky dom hodnôt“ je zameraný na školské partnerstvá. Jeho cieľom je podnietiť diskusiu o postojoch a hodnotách mladých ľudí v školách, ktoré sú do projektu zapojené. Výmena názov a myšlienok vedie mladých ľudí nielen k vyjadreniu vlastných postojov a výmene názorov, ale tiež k schopnosti vypočuť a prijať názor iný.

Nad podujatím prijal záštitu primátor mesta Brezna, Jaroslav Demian. „V Obradnej sieni Mestského úradu v Brezne primátor mesta prijme zahraničných študentov na začiatok podujatia a neskôr sa všetkým zúčastneným prihovorí na breznianskom námestí,“ uviedla Šperková.

Foto: ilstračné
Fotogaléria: Mestský úrad v Brezne

Breznianske námestie roztancujú v pondelok stovky študentov zo 4 krajín
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM