Katarína Oravská Rôzne

Breznianski gymnazisti žnú úspechy po celom svete: Ocenil ich aj minister školstva

Minister školstva ocenil pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva 81 mladých reprezentantov Slovenska. Pamätný list sv. Gorazda si odniesli aj breznianski gymnazisti. Tí však v žiadnom prípade nezaspali na vavrínoch. Na konte už majú aj ďalšie úspechy.

Ilustračný obrázok k článku Breznianski gymnazisti žnú úspechy po celom svete: Ocenil ich aj minister školstva
Zdroj: Dnes24.sk

Aj v tomto roku odovzdal minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušan Čaplovič Pamätný list sv. Gorazda žiakom a študentom, ktorí dosiahli významné úspechy na medzinárodných predmetových olympiádach, či umeleckých a športových súťažiach. Slávnostné oceňovanie sa uskutočnilo pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva, ktorí si pripomíname ako Deň boja za slobodu a demokraciu.

Medzi 81 ocenenými boli aj študenti Gymnázia Jána Chalupku v Brezne Klaudia Kvaková a Jakub Šalko. Ocenenie im priniesla úspešná reprezentácia Slovenska v medzinárodnej súťaži GENIUS Olympiad 2013 (Global Environmental Issues – US, International High School Environmental Project Olympiad), kde získali bronzovú medailu.

Trojročná práca sa vyplatila

Súťaž sa konala v júni v meste Oswego, NY USA. Klauda a Jakub prezentovali dlhodobý bádateľský projekt Monitoring znečistenia horného toku rieky Hron.

„Úspešnosti v tejto prestížnej medzinárodnej súťaži predchádzala trojročná systematická bádateľská činnosť. Húževnatosť, cieľavedomosť, precíznosť a ambicióznosť Jakuba a Klaudie vytvárajú predpoklad, že svoj vedecký potenciál budú naďalej rozvíjať,“ povedala Jana Chlebušová z Gymnázia Jána Chalupku v Brezne.

Nomináciu na GENIUS Olympiad získali úspešnou reprezentáciou svojho výskumu na Celoštátnej súťažnej prehliadke bádateľských projektov žiakov stredných škôl o cenu Scientia Pro Futuro 2012.

Projekt bol tiež prezentovaný na celoštátnom kole súťaže SOČ 2013 v Nových Zámkoch, kde sa umiestnil na štvrtom mieste. V decembri 2012 Klaudia predstavila projekt aj na finále súťaže Holky pozor! organizovanej ČVUT v Prahe.

Mladý vedec Jakub nezaháľa

Kladia Kvaková aj Jakub Šalko sú podľa breznianskeho gymnázia vynikajúci študenti. Ako nás informovalo gymnázium, Jakub je študentom tretieho ročníka a zaujíma sa najmä o prírodovedné predmety. Úspešne reprezentuje školu na predmetových olympiádach.

V školskom roku 2012/13 sa v krajskom kole chemickej olympiády v kategórii B umiestnil na prvom mieste a v krajskom kole fyzikálnej olympiády kategórie C na druhom mieste. V celoštátnej astronomickej súťaži Čo vieš o hviezdach sa v krajskom kole umiestnil na štvrtom mieste. Po minuloročnej úspešnej reprezentácii Slovenska na finále československej súťaže Expedice Mars 2012 v Belgicku sa stal spoluorganizátorom tejto medzinárodnej súťaže v roku 2013.

Najnovší úspech dosiahol Jakub tento mesiac na Celoštátnej súťažnej prehliadke bádateľských projektov žiakov stredných škôl o cenu Scientia Pro Futuro 2013, ktorá sa uskutočnila pod záštitou ministra školstva Dušana Čaploviča ako hlavné podujatie Týždňa vedy a techniky na Slovensku 2013. Za projekt Infračervená spektroskopia planetárnych hmlovín s pomocou Herschelovho vesmírneho observatória získal cenu Scientia Pro Futuro a nomináciu na EUCYS 2014 – Súťaž Európskej komisie pre mladých vedcov do 20 rokov (The European Union Contest for Young Scientists), ktorá sa uskutoční v septembri 2014 vo Varšave

Klaudia aktuálne reprezentuje v Európskom vesmírnom centre

Klaudia je študentkou štvrtého ročníka gymnázia v Brezne a úspešné sa venuje aj športu, v ktorom taktiež školu mnohokrát reprezentovala. Podľa gymnázia má veľký vedecký potenciál v prírodných vedách, ktorý uplatňuje v rôznych prírodovedných súťažiach. Významná je jej úspešná účasť v semifinále a následný postup do finále v československej súťaži Expedice Mars 2013 v Belgicku. Slovensko a svoju školu aktuálne reprezentuje v Európskom vesmírnom centre pri belgickom meste Transine.

„Sme hrdí na dosiahnuté výsledky svojich študentov, ktorými šíria dobré meno Slovensku, svojmu kraju, mestu Breznu a v neposlednom rade svojej škole – Gymnáziu Jána Chalupku v Brezne,“ dodala Chlebušová.

Foto: Archív Kladie Kvakovej, Jakuba Šalka a Gymnázia Jána Chalupku v Brezne

Breznianski gymnazisti žnú významné úspechy
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM