Katarína Oravská Rôzne

Breznianski maturanti sa zapotili pri slohových prácach: Jedna predvolená téma, ale vytrhla mnohým tŕň z päty :)

Aj breznianski maturanti majú za sebou prvý deň písomných maturít. Po teste zo slovenčiny a literatúry ich čakal sloh, v ktorom sa veruže medze fantázie nekladú. Maturanti vyberali zo štyroch tém. Základom bolo trafiť sa do požadovaného žánru.

Ilustračný obrázok k článku Breznianski maturanti sa zapotili pri slohových prácach: Jedna predvolená téma, ale vytrhla mnohým tŕň z päty :)
Foto: Katarína Oravská

Svoju skúšku dospelosti začali tohtoroční maturanti skladať v utorok testom zo slovenčiny a literatúry. My sme navštívili Gymnázium Jána Chalupku v Brezne, aby sme vám sprostredkovali ich prvé dojmy.

Po teste a prestávke poobede maturanti opäť zasadli do lavíc, aby sa s napätím dozvedeli štyri témy, z ktorých si následne jednu vybrali a napísali svoju slohovú prácu. Na výber dostali tieto témy: „Zármutok znesieš sám, ale o radosť sa musíš podeliť.“ – Elbert Hubbard (úvaha), Pohľad z okna vlaku (umelecký opis), Čo keby sme ušli? (rozprávanie) a Znaky tvorby spisovateľov ľubovoľného literárneho obdobia (výklad). Čo si nakoniec vybrali breznianski maturanti a prečo?

Popustili uzdu fantázii

Maturant Filip si vybral rozprávanie na tému Čo keby sme ušli? Ako nám povedal, dlho nad výberom nerozmýšľal, rozprávanie sa mu zdalo najľahšie.

„Písal som, že štyria mladí rebeli ušli zo školy, priamo z maturity, boli nezvestní a nikto ich už nenašiel. Okrem toho spravili rodičom slušný účet, lebo zničili vlak,“ pousmial sa Filip nad príbehom ako z akčného filmu.

Ako dodal, najdlhšie rozmýšľal nad záverom. Dokopy napísal 2,5 strany. „Témy boli zaujímavé až na tú poslednú. Tá sa mi zdala trochu vedecká, a teda náročnejšia. Ostatné boli podľa mňa fajn,“ myslí si Zora. Ona sama sa rozhodla písať úvahu, hoci rozmýšľala aj nad rozprávaním, kde by mohla zapojiť fantáziu. „Na umeleckom opise ma odradilo, že tam bolo treba nadnesene opisovať krajinku,“ uviedla Zora.

Ako nám prezradil maturant Matej, s výberom mal zo začiatku trochu problém, ale na druhej strane čakal aj horšie témy. „Išiel som na to vylučovacou metódou. Zdalo sa mi, že štvrtá téma – výklad pre mňa to najlepšie nebude, pri umeleckom opise som si pre seba povedal, že by som nevedel až tak dobre opísať veci.“ Rozhodoval sa teda medzi úvahou a rozprávaním a nakoniec ho predsa len viac oslovilo rozprávanie. „Písal som, že utekám z polepšovne, zapojil som do toho fantáziu, už to potom išlo samo,“ dodal Matej.

Dôležité rady nielen pre študentov, ako predísť stresom pred skúškami

Obavy pokračujú

Aktuálne skladajú maturanti testy z cudzích jazykov. Tí, ktorí si vybrali ako jeden z maturitných predmetov matematiku, budú písať test vo štvrtok. Týždeň písomných maturít v piatok uzavrú žiaci zo škôl národnostných menšín, ktorých čaká test a slohová práca z maďarčiny či ukrajinčiny. Oficiálne výsledky písomných maturít dostanú žiaci 6., resp. 7. mája.

Stres tak maturanti po prvom dni ešte zo seba nestriasli. „Myslel som si, že slovenčina bude jeden z najľahších predmetov, ale bol som dosť prekvapený obťažnosťou. Predtým som sa najviac bál matematiky,“ opísal svoje obavy Filip. Svoj strach z angličtiny prejavila aj maturantka Zora. Zároveň však aj zvedavosť.

„Pôvodne som sa nebál ani slovenčiny ani angličtiny, ale potom, čo som videl slovenčinu, už sa obavy našli,“ prezradil Matej.

Ako pokračoval najviac sa bojí matematiky. „Nemyslím si, že som v nej najväčší preborník, ale dúfam, že všetko dobre dopadne,“ dodal mladý gymnazista.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM