Kristína Kožiaková Samospráva

Brezniansky poslanec Martin Ridzoň: Kuriózna požiadavka, ktorá mi utkvela v pamäti

Zastupujú Brezňanov a rozhodujú o chode mesta... Poslanci sa denne stretávajú s ľuďmi a riešia ich problémy. Nemajú pritom núdzu ani o netradičné požiadavky. Dôkazom sú aj slová mestského poslanca Martina Ridzoňa.

Ilustračný obrázok k článku Brezniansky poslanec Martin Ridzoň: Kuriózna požiadavka, ktorá mi utkvela v pamäti
Zdroj: Dnes24.sk

S myšlienkou stať sa poslancom MsZ sa začal Martin Ridzoň zahrávať počas pôsobenia na Materialovotechno­logickej fakulte STU so sídlom v Trnave (MTF STU), kde od roku 2010 pôsobil ako pedagogický a výskumno-vývojový zamestnanec.

„Aj keď som isté obdobie nepôsobil v Brezne, vždy som vedel, že sa sem raz vrátim. Byť poslancom MsZ je pre mňa veľká zodpovednosť, vidieť do diania v meste a podieľať sa na jeho zveľaďovaní,“ prezradil poslanec.

Prioritné ciele, keď vstupoval do volieb zhrnul do troch bodov: 1. Vzdelávanie a nové pracovné príležitosti , 2. Rozvoj služieb , 3. Ľudia a kvalita života.

Viac sa dočítate v rozhovore, ktorý nám poslanec poskytol:

Skúste nám priblížiť dianie vo vašom volebnom obvode za posledné obdobie…

Momentálne v mojom volebnom obvode č.3 sa dejú resp. diali veľké investície. Práce, ktoré vedú k skvalitneniu života ľudí, ako napr. vybudovanie verejnej kanalizácie Mazorníkovo, natiahnutie nového asfaltového koberca na ceste Poľná, výmena verejného osvetlenia za LED bodové jednotky, osvetlenie chodníka pred bývalou pekárňou (problém s neprispôsobivými občanmi), rekonštrukcia plavárne, vybudovanie oddychovej zóny pri kostole, obnova detských ihrísk, skrášlenie okolia z pohľadu verejnej zelene, novovzniknuté služby (detičkáreň, posilňovňa, … ) v bývalom areály materskej škôlky na ulici 9. mája a iné zmysluplné, nielen investičné zámery.

Je u vás nejaká priorita na tento rok?

Na tento rok priority určite mám, resp. máme. Niektoré sa už z časti realizujú a iné sa ešte len budú realizovať v tomto roku. Ide napríklad už o spomínanú výmenu verejného osvetlenia, taktiež prioritou je dobudovanie verejného osvetlenia, kde nie je, resp. je, len treba osadiť výložníky na existujúce verejné osvetlenie, prípadne elektrické stĺpy, vybudovanie nových odstavných plôch na parkovanie, vybudovanie nových stojísk na kontajnery pri obytných domoch, oprava chodníkov a samozrejme, riešenie operatívnych úloh priamo od obyvateľov mesta, ktoré sa vyskytnú. Priority sú samozrejme, konzultované s vedením mesta Brezno, bez toho by to nešlo.

Určite sa nájdu javy, ktoré vás vo vašom volebnom obvode trápia a potrebovali by zmenu…

Samozrejme, že sa nájdu. Mohol by som ich rozdeliť na javy spoločenského a investičného charakteru. Z pohľadu spoločenského charakteru, ide hlavne o riešenie otázky s neprispôsobivými občanmi.

Ak sa jedná o investičný charakter, spomeniem vybudovanie nových odstavných plôch na sídlisku Mazorníkovo, taktiež už dlho riešená otázka prepojenia starého a nového Mazorníka, dobudovanie osvetlenia, kde nie je – napr. ulica Poľná, osadenie výložníkov osvetlenia – ulica Cesta Osloboditeľov, vybudovanie chodníka na ulici Cesta Osloboditeľov, oprava chodníkov a iné už spomínané zámery.

A čo Vás naopak teší?

Veľmi ma teší a chcem sa touto cestou aj poďakovať občanom, že sme sa vzájomne naučili komunikovať. Oslovovať jeden druhého pri riešení operatívnych otázok pre skvalitnenie spolunažívania a nielen poukazovať, že toto a tamto nie je spravené a podobne slovné narážky.

Mestský poslanec je samozrejme v každodennom styku s obyvateľmi, ktorí bývajú v jeho štvrti. Akí sú teda samotní ľudia, ktorí žijú vo vašom volebnom obvode?

Obyvatelia v mojom volebnom obvode sú super. Veľmi rád sa s nimi stretávam, rozprávam o zámeroch pozitívnych, ale v niektorých prípadoch aj negatívnych. Naozaj som rád, že sme si našli cestu ako vzájomne komunikovať a verím, že sa na mňa budú aj naďalej môcť spoľahnúť, obracať s postrehmi, požiadavkami. Sú v mnohých prípadoch aj inšpiráciou pre mňa a moju samotnú prácu ako poslanca MsZ.

Obracajú sa na vás s problémami priamo ľudia?

Áno, obracajú sa. A som za to vďačný. Snažím sa každý podnet vyriešiť k spokojnosti ľudí, ak je to možné.

Stretli ste sa už s netradičným či kurióznymi podnetmi alebo požiadavkami?

Áno, stretol. :) Bolo ich niekoľko, ale najviac mi utkvela v pamäti požiadavka o záchranu mačiatok na športovom ihrisku, ktoré sa nachádza na ulici MPČĽ. Boli tam dve malé mačiatka, ktoré sa podarilo zachrániť pred hlodavcami.

Opíšte nám aj niektoré väčšie túžby a ciele ohľadom budúcnosti vo vašom obvode, resp. čo plánujete…

Moje túžby a ciele do budúcnosti sú veľké, ale verím, že postupnými malými krokmi dosiahneme môj resp. náš vytúžený cieľ. Či už z kultúrno-spoločenského života alebo verejného života, čím obohatíme život nielen v obvode, ale aj v celom meste Brezno.

Takmer so všetkým dnes hýbu okrem ľudí práve peniaze. Na čo by ste vo vašom volebnom obvode prijali viac financií?

Financie sú veľmi dôležitým článkom. Sú potrebné na realizáciu väčšiny našich spoločných cieľov, ale postupnými krokmi ich vieme efektívne alokovať.

Ktoré miesta vo vašom volebnom obvode máte ako najobľúbenejšie a kde, resp. ako tu zvyknete tráviť voľné chvíle?

Zaujímavá otázka. Nakoľko som vyrastal vo svojom volebnom obvode, všetky mám obľúbené. Nenájde sa miesto, ktoré by som si nespájal so svojim detstvom a priateľmi. Ale jedno by som uviedol, detské ihrisko na 9. mája, kde som dostal ako dieťa prvýkrát pusu na líce. :) Voľné chvíle zvyknem tráviť prechádzaním sa po volebnom obvode, kde môžem stretávať obyvateľov a rozprávať sa o aktuálnych témach.

Môže vás zaujímať:

Primátor Abel exkluzívne: Neprajníci vďaka, posúvate ma vpred!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM