Samospráva

Brezno čaká najväčšia oprava ciest za 20 rokov. Do čoho ešte mesto investuje?

Vedenie mesta sa pri zostavovaní návrhu budúcoročného rozpočtu snažilo čo najviac zohľadniť aktuálne požiadavky obyvateľov Brezna. Čoho sa teda dočkajú?

Ilustračný obrázok k článku Brezno čaká najväčšia oprava ciest za 20 rokov. Do čoho ešte mesto investuje?
Zdroj: TASR

Najrozsiahlejšia oprava ciest v Brezne za posledných 20 rokov, centrálne parkovisko, domov pre seniorov aj mestské kúpalisko. To je len časť projektov, s ktorými počíta mesto už v budúcom roku. Pozitívne je, že sa tak stane bez zvyšovania daní.

Mesto dobre hospodári

V návrhu rozpočtu na rok 2018 mesto predpokladá celkové príjmy vo výške viac ako 12 miliónov eur (bez nenávratných finančných prostriedkov). Tie budú použité na bežné výdavky, ako aj financovanie príspevku Technickým službám Brezno, pokrytie nákladov na originálne a prenesené kompetencie v školstve či ďalšie činnosti.

„Už v návrhu rozpočtu predpokladáme kapitálové výdavky viac ako 1 300 000 eur, ktoré sa budú ďalej zvyšovať po schválení záverečného účtu mesta za rok 2017,“ vysvetľuje vedúci ekonomiky a financovania Mestského úradu Brezno Vladimír Grlický.

Osvetlia nebezpečné priechody

Rozpočtové priority breznianskej radnice na budúci rok sú rozdelené do dvoch úrovní a to na prostriedky vyčlenené na bežný chod samosprávy a financie určené na investičné a rozvojové programy.

„Tak, ako každý rok, sa snažíme robiť základné veci ako sú opravy chodníkov, ciest, úprava zelene, budovanie parkovacích miest či zabezpečovanie a dopĺňanie verejného osvetlenia a rozhlasu. Možno sú to drobnosti, ale práve tie sú veľmi dôležité pre život obyvateľov v našom meste,“ povedal primátor Tomáš Abel.

Samospráva plánuje pre zvýšenie bezpečnosti osvetliť priechody pre chodcov v najproblema­tickejších častiach mesta ako ČSA, Cesta osloboditeľov a Švermova ulica, a rovnako kúpiť kompostéry pre všetky rodinné domy v Brezne.

„V priebehu tohto roka sme rozdali už viac ako 600 nových kukanádob a budúci rok chceme pokračovať kompostérmi, čím ušetríme každému rodinnému domu približne sto eur.“

Najväčšia oprava ciest za 20 rokov

Brezno chce pokračovať v nastolenom trende a napredovať aj v investičných a rozvojových programoch. „Budúci rok nás čaká možno jedna z najväčších opráv ciest za posledných 20 rokov. Budeme komplexne rekonštruovať takmer 15 kilometrov ciest v objeme približne dva milióny eur. Takisto nás čaká vybudovanie jednej z najdlhších cyklochodníkov v rámci Slovenska, ktorý bude viesť nábrežím Hrona až po nový závod v Podbrezovej a obyvatelia sa konečne dočkajú aj dlhoočakávaného kúpaliska,“ uviedol primátor.

Brezňania tiež určite ocenia výstavbu centrálneho parkoviska na Hradbách, realizáciu multifunkčného ihriska s atletickou dráhou v areáli základných škôl Karola Rapoša a Pionierskej 2 a rovnako aj významnú investíciu domov pre seniorov s nákladom viac ako milión eur.

„Snažili sme sa čo najviac vyhovieť požiadavkám, ktoré sme mali od obyvateľov nášho mesta. Určite sa tešíme z toho, že sme získali veľké množstvo finančných prostriedkov z eurofondov, na rok 2018 je to doposiaľ dva a pol milióna eur, vďaka ktorým budeme môcť realizovať niektoré investičné akcie,“ povedal Abel.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM