Eliška Šándorová Samospráva

Brezno chce občanom pomáhať aj cez rôzne sociálne opatrenia a príspevky

Ak sa samospráve darí, občania by to mali pocítiť. S týmto zámerom chce primátor Brezna pomôcť či už rodinám, alebo dôchodcom v sociálnej oblasti.

Ilustračný obrázok k článku Brezno chce občanom pomáhať aj cez rôzne sociálne opatrenia a príspevky
Zdroj: TASR

Môžu, ale nemusia. Reč je o rôznych príspevkoch či podporách pre rodiny, deti i dôchodcov, ktorými samosprávy vypomáhajú svojim občanom.

Mesto Brezno počas troch rokov zaviedlo viaceré sociálne podpory, o ktoré je zo strany obyvateľov čoraz väčší záujem. Príkladom je príspevok pri narodení dieťaťa vo výške 200 eur, o ktorý požiada viac ako sto rodín ročne.

Pomoc rodinám

Spomenúť môžeme aj príspevok pri narodení dieťaťa, príspevok pre nadané deti, ale aj poukážkový systém pre seniorov. Na minulotýždňovom zasadnutí zastupiteľstva došlo k spresneniu a rozšíreniu podmienok, za ktorých si je možné požiadať o jednorazový príspevok pri narodení dieťaťa podľa VZN 14/2015.

Obľúbené sú aj poukážky pre seniorov, ktorých hodnotu chce samospráva na budúci roky zvýšiť.

Vzhľadom k dobrému hospodáreniu mesta bol predložený návrh na zvýšenie sumy zo súčasných 14 na 18 eur, ktorý mestské zastupiteľstvo po diskusii schválilo. Tento krok obhajoval aj brezniansky primátor Tomáš Abel, podľa ktorého je mesto v dobrej finančnej situácii.

Sociálny rozmer

„Obyvatelia mesta by mali pocítiť, že sa samospráve darí. Nie je to síce veľa, ale aj táto suma môže našim starobným a invalidným dôchodcom pomôcť zvládnuť ich neľahkú finančnú situáciu. Je to jedno z opatrení, na ktoré nemôžeme nazerať len z hľadiska ekonomiky. Omnoho dôležitejší je totiž jeho sociálny rozmer,“ uviedol primátor.

Dopad tejto zmeny na mestský rozpočet bude minimálny a neovplyvní rozsah plánovanej investičnej činnosti. Počas dvoch rokov sa podľa Ábela podarilo Breznu našetriť viac ako milión eur, ktoré mesto plánuje investovať v priebehu budúceho roka do viacerých projektov.

Sú medzi nimi napríklad Cyklotrasa Brezno – Valaská, nové kúpalisko – polyfunkčný oddychový areál, centrálne parkovisko Hradby, zariadenie pre seniorov a denný stacionár či rozšírenie kapacít materských škôl Clementisa a Nálepkova. Čo je ale podstatné, občanom nateraz „nehrozí“ zvyšovanie daní zo strany mesta.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM