Katarína Oravská Samospráva

Brezno má 49 národných pamiatok: Nominujte ďalšie

Práve teraz sa môžete stať spolutvorcami zoznamu pamätihodností v našom meste. Ten má prispieť k zachovaniu historických odkazov našich predkov. Nominácie máte čas poslať do konca júna.

Ilustračný obrázok k článku Brezno má 49 národných pamiatok: Nominujte ďalšie
Foto: Katarína Oravská

Mesto Brezno spolu s Radou Mládeže mesta Brezno vyzýva širokú verejnosť k spolupráci pri navrhovaní zoznamu pamätihodností nášho mesta. Mesto tak plánuje nadviazať na už prebiehajúce projekty Banský skanzen Banisko a Synagóga a Mestská veža Brezno s prvkami histórie baníctva, staviteľských zručností, architektúry, umu a duchovnej kultúry našich predkov.

Zoznam môže v budúcnosti veľkou mierou napomôcť rozvíjaniu nových možností ochrany kultúrnohisto­rických hodnôt a tiež môže vytvárať priestor pre ďalšie zviditeľnenie regionálnej histórie a prvkov kultúrneho dedičstva, ako aj napomôcť podpore rozvoja cestovného ruchu. Nominovať môžete hnuteľné a nehnuteľné veci, kombinované diela prírody a človeka, historické udalosti, názvy ulíc, zemepisné a katastrálne názvy, súvisiace s históriou mesta Brezna.

Nominácie na jednotlivé pamätihodnosti by mali stručne zahŕňať: zdôvodnenie výberu a krátku charakteristiku predmetu, popis/návrh na prípadné využitie a propagáciu pamätihodnosti vzhľadom na mesto/región a návštevníkov a fotografiu pamätihodnosti.

Navrhované pamätihodnosti odporúča mesto rozdeliť do nasledovných kategórií:
a) technické pamiatky (stroje, prístroje, zariadenia)
b) dopravné prostriedky
c) inventár (napr. nábytok, hudobné nástroje, elektrické spotrebiče a pod.)
d) knihy s historickou väzbou
e) obrazy, maľby
f) historické udalosti
g) zemepisné názvy
h) iné podľa vlastného výberu

Mesto má už dnes v ústrednom zozname národných kultúrnych pamiatok (NKP), vedených Krajským pamiatkovým úradom, celkovo 49 objektov zaradených medzi národné kultúrne pamiatky. V zmysle zákona č. 49/2002 Z.z. o ochrane pamiatkového fondu môže mesto ako orgán samosprávy rozhodnúť o vytvorení a odbornom vedení evidencie pamätihodností mes­ta.

Návrhy môžete posielať do konca júna poštou, mejlom alebo ich môžete odovzdať osobne. Viac TU.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM