Mário Hanzel Rôzne

Brezno medzi okresmi s najvyššou chrípkovosťou

V Banskobystrickom kraji klesol v 52. týždni v porovnaní s predchádzajúcim výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO), chrípky a chrípke podobných ochorení (CHPO) zhodne o štvrtinu. TASR informovala hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu ver

RÚVZ v rámci kraja eviduje 3104 prípadov ARO a 305 chorých na CHPO. „Chorobnosť v prípade bežných zimných ochorení horných dýchacích ciest tak aktuálne predstavuje 1178 prípadov na 100.000 obyvateľov kraja, chorobnosť na chrípku na 100.000 obyvateľov je 116 prípadov.“ Akútne respiračné ochorenia postihujú v tomto týždni najviac deti do päť rokov. Na rozdiel od uplynulých týždňov aj ľudí v produktívnom veku od 20 do 59 rokov. O niečo nižšia je chorobnosť u detí základných škôl.
Najvyššiu chorobnosť na ARO v kraji hlásia s približne zhodnou štatistikou – takmer 3400 prípadov na 100.000 obyvateľov okresy Krupina a Banská Bystrica. Nasledujú okresy Brezno, Veľký Krtíš a Žarnovica. Chorobnosť na chrípku s výskytom 273 prípadov na 100.000 obyvateľov je najvyššia v okrese Banská Bystrica. O vyše 100 chorých menej na 100.000 obyvateľov evidujú v okresoch Revúca a Žarnovica. V porovnaní s uplynulým týždňom mierne stúpol počet komplikácií z týchto ochorení. „Kým minulý týždeň predstavovali 1,7 percenta, v týchto dňoch je to 2,8 percenta z počtu chorých.“ Najčastejšie sa im zápalové ochorenia horných dýchacích ciest aj chrípka skomplikovali zápalmi dutín, pľúc a stredného ucha.
Hovorkyňa pokračovala, že podľa rád odborníkov má z hľadiska ochrany pred infekciami šíriacimi sa vzdušnou cestou veľký význam častá a účinná výmena vzduchu vetraním. V zimnom období pri vonkajších teplotách pod bodom mrazu sa vetrá každú hodinu. Okná sa majú otvoriť na niekoľko minút bez priameho ťahu na deti až do zreteľného pocitu ochladenia ovzdušia v celej miestnosti. Významnú úlohu v prevencii proti ochoreniam má odolnosť organizmu. K ochrane dýchacích ciest proti oxidantom a radikálom v znečistenom ovzduší prispieva zvýšený príjem rýb ovocia a zeleniny, ktoré sú dôležitým zdrojom antioxidantov­. (tasr)

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM