Brezno medzi okresmi s najvyššou chrípkovosťou
V Banskobystrickom kraji klesol v 52. týždni v porovnaní s predchádzajúcim výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO), chrípky a chrípke podobných ochorení (CHPO) zhodne o štvrtinu. TASR informovala hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu ver
RÚVZ v rámci kraja eviduje 3104 prípadov ARO a 305 chorých na CHPO.
„Chorobnosť v prípade bežných zimných ochorení horných dýchacích
ciest tak aktuálne predstavuje 1178 prípadov na 100.000 obyvateľov kraja,
chorobnosť na chrípku na 100.000 obyvateľov je 116 prípadov.“ Akútne
respiračné ochorenia postihujú v tomto týždni najviac deti do päť rokov.
Na rozdiel od uplynulých týždňov aj ľudí v produktívnom veku od 20 do
59 rokov. O niečo nižšia je chorobnosť u detí základných škôl.
Najvyššiu chorobnosť na ARO v kraji hlásia s približne zhodnou
štatistikou – takmer 3400 prípadov na 100.000 obyvateľov okresy Krupina
a Banská Bystrica. Nasledujú okresy Brezno, Veľký Krtíš a Žarnovica.
Chorobnosť na chrípku s výskytom 273 prípadov na 100.000 obyvateľov je
najvyššia v okrese Banská Bystrica. O vyše 100 chorých menej na
100.000 obyvateľov evidujú v okresoch Revúca a Žarnovica. V porovnaní
s uplynulým týždňom mierne stúpol počet komplikácií z týchto
ochorení. „Kým minulý týždeň predstavovali 1,7 percenta, v týchto
dňoch je to 2,8 percenta z počtu chorých.“ Najčastejšie sa im
zápalové ochorenia horných dýchacích ciest aj chrípka skomplikovali
zápalmi dutín, pľúc a stredného ucha.
Hovorkyňa pokračovala, že podľa rád odborníkov má z hľadiska ochrany
pred infekciami šíriacimi sa vzdušnou cestou veľký význam častá a
účinná výmena vzduchu vetraním. V zimnom období pri vonkajších
teplotách pod bodom mrazu sa vetrá každú hodinu. Okná sa majú otvoriť na
niekoľko minút bez priameho ťahu na deti až do zreteľného pocitu
ochladenia ovzdušia v celej miestnosti. Významnú úlohu v prevencii proti
ochoreniam má odolnosť organizmu. K ochrane dýchacích ciest proti oxidantom
a radikálom v znečistenom ovzduší prispieva zvýšený príjem rýb ovocia
a zeleniny, ktoré sú dôležitým zdrojom antioxidantov. (tasr)