Katarína Oravská Správy

Brezno sa do roku 2035 poriadne preriedi: Počet obyvateľov klesne o viac ako 8 percent!

Najnovšia prognóza vývoja obyvateľstva nie je pre náš okres vôbec lichotivá. Obyvateľov bude u nás viac ubúdať, ako pribúdať. O 22 rokov nebude v okrese Brezno žiť ani 60-tisíc obyvateľov.

Ilustračný obrázok k článku Brezno sa do roku 2035 poriadne preriedi: Počet obyvateľov klesne o viac ako 8 percent!
Zdroj: TASR

Do roku 2035 sa zvýši priemerný vek obyvateľstva vo všetkých súčasných 79 okresoch Slovenska. Takmer v 90 percentách okresov zaznamenajú prirodzený úbytok obyvateľov. To sú výsledky najnovšej Prognózy vývoja obyvateľstva v okresoch SR. Zostavili ju Výskumné demografické centrum INFOSTAT, Prírodovedecká fakulta UK v Bratislave a Prognostický ústav SAV.

„Hlavné demografické trendy, ktoré sa prejavujú na celoštátnej úrovni, sú rozpoznateľné aj na regionálnej úrovni, aj tu platí, že prírastky obyvateľstva sa znižujú a obyvateľstvo starne,“ uviedol vedúci Výskumného demografického centra INFOSTAT Boris Vaňo s tým, že starnutie obyvateľstva sa bude týkať všetkých regiónov.

Pre vývoj do roku 2035 bude charakteristické, že väčšina okresov bude mať prirodzený aj celkový úbytok obyvateľstva. „Na konci prognózovaného obdobia bude 69 okresov, ktoré budú mať prirodzený úbytok obyvateľstva a len desať, kde budú mať prirodzený prírastok obyvateľstva,“ uviedol Vaňo.

Okresy, pre ktoré bude charakteristický úbytok obyvateľstva a intenzívne populačné starnutie, sa budú musieť vyrovnávať s dopadmi, ktoré sa prejavia stagnáciou na trhu práce. „Pôjde o regióny s vysokými nárokmi na zdravotnú aj sociálnu starostlivosť a služby pre seniorov,“ vysvetlil Vaňo.

Patríme k okresom s najväčšou zmenou počtu obyvateľov

Podľa najnovšej prognózy vývoja obyvateľstva bude náš počet v Brezne len klesať. Do roku 2035 sa u nás zníži počet obyvateľov o 5 798, čo je 8, 10 %. V roku 2015 má mať okres Brezno 63 187 obyvateľov a v roku 2035 len 57 898. Patríme tak k okresom Slovenska s najväčšou zmenou počtu obyvateľov za obdobie 2012 – 2035. V rámci úbytku sme na 7. mieste.

Brezno patrí v súčasnosti k okresom Slovenska s najvyšším celkovým úbytkom obyvateľstva a nezmení sa to ani o viac ako 20 rokov. V roku 2012 bol celkový úbytok na 1000 obyvateľov v našom okrese – 5, 95. Brezno tak obsadilo v tejto kategórii v rámci okresov celého Slovenska nelichotivé bronzové miesto. Túto priečku by sme mali v rok 2035 prenechať inému okresu a mali by sme s o niečo nižším úbytkom – 4, 97 klesnúť na 10. miesto.

Foto: ilustračné
Zdroj: Brezno 24, tasr

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM