Samospráva

Brezno si v tomto roku pripomína 105 rokov športu, mesto uvažuje nad Sieňou slávy

Horehronská metropola si počas celého roka bude pripomínať významné jubileum. A nebude sa len spomínať. Radnica má veľké športové plány!

Ilustračný obrázok k článku Brezno si v tomto roku pripomína 105 rokov športu, mesto uvažuje nad Sieňou slávy
Zdroj: Katarína Oravská

História športu sa začala písať v roku 1913, keď vznikol klub zastrešujúci viaceré športové disciplíny. Futbal, lyžovanie, turistika, volejbal, hokej, stolný tenis, plávanie, box, ľahká atletika, horolezectvo či cyklistika, to všetko sú športy, v ktorých Brezňania v minulosti dosiahli nejeden dôležitý úspech.

Športová história

„Brezno má bohatú športovú históriu, a preto je na mieste, aby sme oslávili také významné výročie, ako je 105 rokov organizovaného športu na jeho území, ktorý nielen na národnej, ale i medzinárodnej úrovni zaznamenal mnoho úspechov,“ zdôraznil primátor Tomáš Abel.

Podľa informácií z publikácie 60 rokov športu v Brezne, ktorú vydala Telovýchovná jednota Mostáreň v roku 1973, došlo v meste k založeniu športového klubu BSE – Breznobányai Sport Egylet v roku 1913.

Vo svojich začiatkoch mal 77 riadnych a 36 podporujúcich členov, zastrešoval strelecký, šermiarsky, tenisový a futbalový odbor. Prvé tri o niekoľko rokov zanikli, najobľúbenejší futbal začal písať históriu miestneho športu.

Sieň slávy?

„V spolupráci s Horehronským múzeom by sme chceli v Aréne zriadiť Sieň slávy a začať s inštaláciou prvých fotografií významných športovcov, ktorí sa pričinili o rozvoj športu v Brezne,“ doplnil Miroslav Baran, vedúci odboru kultúry a športu magistrátu.

Ako prvý muž mesta dodal, významný míľnik ich športovej histórie si budú nielen pripomínať, ale v jeho odkaze aj pokračovať.

„Práve na toto výročie opäť vybudujeme nové športové stánky. Jedným z nich by mala byť mestská telocvičňa, ale i atletická dráha v areáli Základných škôl Pionierska 2 a 4. Nebudú chýbať ani investície do Arény, ktoré podporia tunajších športovcov. Čaká nás veľa skvelých športových podujatí, malo by to byť určite intenzívnejšie než po minulé roky. Hokejový zápas medzi Ruskom a USA, aj keď medzi univerzitnými mužstvami, považujem za skvelý začiatok športovej sezóny v roku 2018 pri príležitosti tohto významného jubilea,“ konštatoval Abel.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM