Katarína Oravská Správy

Cesty v zime bude udržiavať 7 mechanizmov: Pripravených je takmer tisíc ton posypového materiálu

Brezno počas zimnej údržby minie za sezónu približne 950 ton posypového materiálu. Komunikácie bude udržiavať sedem mechanizmov. V prípade potreby aj 30 manuálnych pracovníkov. Zimná údržba spravidla trvá od začiatku decembra do konca marca.

Ilustračný obrázok k článku Cesty v zime bude udržiavať 7 mechanizmov: Pripravených je takmer tisíc ton posypového materiálu
Zdroj: Webnoviny.sk

Zima znamená pre pracovníkov Technických služieb Brezno nepretržitú službu. Ako nás informoval ich riaditeľ Tomáš Gaboň, zimná pohotovosť začína približne od začiatku decembra a trvá až do konca marca. Presný termín však záleží od počasia. „Nepretržitá zimná služba v sezóne 2012/2013 trvala od 30. novembra do 8. apríla,“ priblížil Gaboň.

Udržiavať treba cesty, zastávky aj priechody

Mesto zabezpečuje zimnú údržbu na 160 km miestnych komunikácií. Stará sa tiež o približne 30 zastávok MHD a vyše 100 priechodov pre chodcov. „Na zimnú údržbu používame veľký sypač s pluhom, malý sypač, tri traktory s radlicami, malý čelný nakladač a frézu. V prípade potreby sú nasadené všetky uvedené mechanizmy a k tomu 30 manuálnych pracovníkov z úradu práce, v rámci vykonávania malých obecných služieb,“ uviedol Gaboň.

Technika najazdí aj 75-tisíc kilometrov

Zimná údržba komunikácií stojí ročné okolo 55-tisíc eur. Najviac financií podľa riaditeľa Technických služieb Brezno ide na nákup materiálu, pohonných hmôt, mzdy pracovníkov a opravy mechanizmov. „Počas zimnej služby najazdí technika približne 75-tisíc km a minieme okolo 150 ton soli a 800 ton štrku,“ dodal Gaboň.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM