Katarína Oravská Kultúra

Chalupka, Jarunková či Kuzmány: Ich citáty sú navždy vryté v literárnom parku

Brezno má svoj literárny park. Slávnostne ho otvorili napriek nepriaznivému počasiu. Jeho súčasťou sú citáty ôsmich slovenských osobností, ktoré sú spojené s Breznom a okolím.

Ilustračný obrázok k článku Chalupka, Jarunková či Kuzmány: Ich citáty sú navždy vryté v literárnom parku
Foto: Katarína Oravská

Napriek dažďu bol v piatok slávnostne otvorený Literárny park osobností mesta Brezna a okolia. Park sa nachádza na severnej strane tzv. Mongolského múru medzi ulicami ČSA a Krčulova. Na tomto mieste nájdete citáty, výroky či myšlienky z literárnych diel ôsmich osobností nadregionálneho významu, ktoré časť svojho života prežili v Brezne a jeho okolí. Napísané sú na mramorovom stolíku, odliatku z knihy či maliarskom plátne. Do literárne ladeného umeleckého diela ich zakomponoval slovenský výtvarník František Guldan.

„Literárny park osobností vznikol na mieste, ktoré bolo dlho prázdne. Má však svoju atmosféru, silu a potenciál. Odteraz si tu budeme pripomínať osem autorov a ich odkaz, aby ich prítomnosť v meste zotrvala,“ povedala autorka projektu, miestna poslankyňa Petra Dzurmanová. Ako dodala park venuje všetkým tým, ktorí milujú Brezno a hrdo sa k nemu hlásia ako osobnosti, ktorých citáty nájdeme práve na tomto mieste.

Citát Františka Švantnera rodáka z Bystrej, slávnostne odhalil a tak uviedol do života starosta obce Bystrá Marian Alberty. Stuhu na výroku od ďalšieho rodáka z Bystrej Mariána Kováčika rozviazala samotná autorka projektu Petra Dzurmanová, ktorá ako priznala, je jeho obdivovateľkou. V Brezne istý čas pôsobil a zomrel Martin Rázus. Jeho citát uviedol do života Milan Kováčik z Klubu Martina Rázusa Maroško. Myšlienku rodáka z Brezna, Karola Kuzmányho, odhalil miestny poslanec Ján Králik. Klára Jarunková sa narodila v Červenej Skale na Šumiaci. Aj jej citát je súčasťou literárneho parku. Odhalila ho miestna poslankyňa Eva Skačanová. Adolf Peter Záturecký pôsobil v Brezne ako učiteľ a aj tu zomrel. Jeho citát odhalila prednostka Okresného úradu Brezno Alena Káanová. Ladislav Ťažký pochádzal z Čierneho Balogu. Jeho výrok v parku uviedol do života práve starosta tejto obce František Budovec. Posledný citát v parku odhalil miestny poslanec Tomáš Abel a patrí Jánovi Chalupkovi, ktorý v Brezne pôsobil 47 rokov ako evanjelický kňaz a aj tu zomrel.

Súčasťou Literárneho parku je aj verejná knižnička.

Literárny park osobností Brezna a okolia
36
Galéria
Foto: Katarína Oravská
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM