záruba martin Kultúra

Chalupkovo Brezno 2010 má podporiť tvorivosť pedagógov

(TASR) – Cieľom celoslovenskej prehliadky umeleckej tvorivosti učiteľov Chalupkovo Brezno 2010, ktorej 43. ročník sa uskutoční 8. – 10. októbra v Brezne, je podporiť tvorivú aktivitu pedagógov.

Tento ročník je venovaný nedožitým 90. narodeninám učiteľa, spisovateľa a regionálneho historika Františka Kreutza. TASR informoval predseda organizačného výboru Július Obernauer.
Ako priblížil, prihlásilo sa asi 70 pedagógov napríklad z Nových Zámkov, Partizánskeho, Bratislavy či Spišskej Novej Vsi. Pedagógovia budú súťažiť vo viacerých umeleckých oblastiach. Sú to literárna, výtvarná, skladateľská tvorba a tvorba umelecko-dokumentárnych videofilmov, tvorba prezentačných a vzdelávacích programov. Ďalej umelecký prednes poézie a prózy, spev ľudovej a umelej piesne a hra na hudobnom nástroji. Podľa slov Obernauera sú obľúbenými kategóriami hudobná, a teda interpretácia piesne či hra na hudobný nástroj, a výtvarná tvorba. „Pokrivkáva“ však umelecký prednes.
Výkony súťažiacich v jednotlivých súťažných kategóriách posúdia odborné poroty. Tie jednotlivcov a zoskupenia zaradia do výsledkových pásiem – zlaté pásmo, strieborné pásmo a bronzové pásmo. Na návrh porôt organizátori v každom súťažnom odbore udelia mimoriadne ocenenie Laureát Chalupkovho Brezna.

Hlavnými organizátormi prehliadky sú ministerstvo školstva a Mesto Brezno.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM