Monika Obrtalová Rôzne

Chrípka nás nadobro opúšťa

Výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO), ako aj chrípkových ochorení (CHPO) sa už v týchto dňoch výrazne približuje k mimosezónnej úrovni. V 17. kalendárnom týždni evidoval banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) 3596 prípa

Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 458 prípadov, čo je chorobnosť 157 prípadov na 100 tisíc obyvateľov. Počet ARO a CHPO v tomto týždni je dokonca o viac ako desatinu nižší , ako bol v rovnakom období vlaňajška. Najvyššia chorobnosť na rôzne typy akútnych respiračných ochorení je v okrese Veľký Krtíš (2434 prípadov na 100 tisíc obyvateľov), v okresoch Banská Bystrica (1910), Poltár (1883), Krupina (1696), Brezno (1600), Zvolen (1990) a Detva s 1623 prípadmi na 100 tisíc obyvateľov. Chrípka sa v najvyššom počte vyskytuje opäť okresoch Veľký Krtíš, Revúca, Lučenec a Poltár. Počet komplikácii však v sledovanom týždni stúpol na 5,3 percenta. Zápalové ochorenia horných ciest dýchacích, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín (97 prípadov), zápalmi stredného ucha (48) a v 46 prípadoch zápalmi pľúc.

Z hľadiska veku je najvyššia chorobnosť na ARO u žiakov základných škôl – takmer 400 prípadov a na CHPO 119 prípadov na 100 tisíc detí tejto vekovej skupiny. Len o niečo nižšia chorobnosť – vyše 3100 prípadov na 100 tisíc obyvateľov zaznamenali lekári u žiakov základných škôl, s pomerne vysokou chorobnosťou zápasia v týchto dňoch aj ľudia v produktívnom veku (takmer 300 prípadov na 100 tisíc obyvateľov). Nízku chorobnosť si v tomto týždni udržali najmenšie deti (0–5 rokov) a seniori.

Čo sa týka ďalšieho vývoja, odborníci neočakávajú ďalší vzostup chorobnosti a predpokladajú, že výskyt bude pretrvávať na rovnakej úrovni, alebo nižšej. Na pôvode ochorení sa momentálne podieľajú adenovírusy a respiračné syncytiálne vírusy, ktoré spôsobujú akútne ochorenia s ľahším priebehom. Treba však zdôrazniť, že epidemiologickú bdelosť si odborníci zachovajú aj v ďalších mesiacoch, kedy sa rôzne respiračné a chrípkové ochorenia vyskytujú v oveľa menšej miere, ako v súčasnosti.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM