Michaela Mozolányová Správy

Chrípka to už myslí naozaj vážne: Počet chorých? Za pár dní stúpol až o tretinu

Počet chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) a chrípku (CHPO) v Banskobystrickom kraji stúpa. Epidemiológovia upozorňujú, že chrípku, ako infekčné ochorenie nemožno podceňovať a odporúčajú očkovanie.

Ilustračný obrázok k článku Chrípka to už myslí naozaj vážne: Počet chorých? Za pár dní stúpol až o tretinu
Zdroj: TASR

Skutočnosť, že v porovnaní s uplynulým týždňom stúpol v Banskobystrickom kraji počet chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) o 11 % a chorých na chrípku (CHPO) až takmer o tretinu svedčí o tom, že chrípka to už myslí s nami naozaj vážne.

V 50. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení 54 % lekárov pre deti a dorast a 52 % lekárov prvého kontaktu pre dospelých, evidoval banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva celkom 6168 chorých na ARO, čo predstavuje prepočítanú chorobnosť takmer 1766 osôb na 100-tisíc obyvateľov. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 677 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 200 osôb na 100-tisíc obyvateľov. „Epidemiológovia očakávajú vzostupný trend výskytu ARO aj CHPO a aj preto nepoľavujú v epidemiologickej bdelosti,“ informovala Mária Avdičová, vedúca odboru epidemiológie banskobystric­kého RÚVZ.

Najmenej chorých je medzi seniormi

Najvyšší počet chorých v Banskobystrickom kraji v 50. kalendárnom týždni na ARO je v okrese Rimavská Sobota kde evidujú lekári hlásiaci tieto ochorenia takmer 893 prípadov, ale aj v okresoch Lučenec (684), Banská Bystrica (676) a Brezno (644). Najviac chorých na chrípku je opäť v okrese Rimavská Sobota, Lučenec, Poltár a Veľký Krtíš. Ochorenia na ARO aj CHPO tentoraz najviac postihujú vekovú skupinu adolescentov, najmenšie deti od 0 do 5 rokov a žiakov základných škôl. Najnižšia chorobnosť je zas medzi seniormi.

Lekári odporúčajú očkovanie

Epidemiológovia upozorňujú, že chrípku, ako infekčné ochorenie spôsobené vírusom útočiacim na dýchacie cesty, nemožno podceňovať. Vírus sa šíri z človeka na človeka pri kašľaní, kýchaní a rozprávaní a prípadné epidémie chrípky vedú k vysokej chorobnosti v populácii. Medzi rizikové skupiny patria najmä osoby vyššieho veku, ľudia s chorobami imunitného systému, chronickým ochorením srdca, ciev, pľúc, obličiek a metabolickými chorobami. „Počas chrípkovej sezóny je dôležité dodržiavať správne hygienické návyky, zvyšovať odolnosť organizmu otužovaním, cvičením a dostatočným prísunom vitamínov. Najúčinnejší a najefektívnejší spôsob, ako zredukovať počet hospitalizovaných osôb a úmrtí zapríčinených komplikáciami chrípky, je však očkovanie,“ upozornila Mária Avdičová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM