Katarína Oravská Rôzne

Chýbajúca kanalizácia, vodovod, cesta v dezolátnom stave... Ľudia z Vrchdolinky otvorene o tom, čo ich vytáča a trápi!

Chýbajúce inžinierske siete, verejné osvetlenie, cesta v dezolátnom stave a o chodníku ani nehovoriac. Brezňania nahlas prehovorili o svojich problémoch. Nepáči sa im tiež (ne)komunikácia mesta s nimi.

Ilustračný obrázok k článku Chýbajúca kanalizácia, vodovod, cesta v dezolátnom stave... Ľudia z Vrchdolinky otvorene o tom, čo ich vytáča a trápi!
Foto: Katarína Oravská

Mesto získalo peniaze na realizáciu projektu kanalizácie v mestskej časti Mazorníkovo v lokalitách ulica Potočná, Poľná, Hlboká, Cesta osloboditeľov, IBV Rovne, Vrchdolinka.

Výstavba začína už tento mesiac. Mesto preto zvolalo občanov daných častí, aby ich bližšie o akcii informovalo. Na novovybudovanú verejnú kanalizáciu sa napojí minimálne 553 obyvateľov. Nie sú to však všetci, čo v daných lokalitách bývajú. Mesta sa pýtali, prečo boli opomenutí. Toto pritom nie je jediný problém, ktorí týchto občanov trápi.

Nesaďte zemiaky

Svoju nespokojnosť vyjadrili hlavne tí obyvatelia, ktorí zostali z projektu kanalizácie vyňatí. Medzi nimi je napríklad pani z vrchu Vrchdolinky, kde sú štyri domy a kanalizačná prípojka skončí 300 metrov od nich. „Máme žumpu, dávame si ju čistiť, nemáme s tým problém, ale radi by sme boli odkanalizovaní,“ povedala obyvateľka dotknutej oblasti.

„Môj dom možno ako jediný nebude mať kanalizáciu, je mi to až trápne,“ povedal obyvateľ ulice Potočná.

„Desať metrov predo mnou skončí kanalizácia, teraz idem kolaudovať. Ja budem musieť strpieť mechanizmy a pritom kanalizáciu ani nebudem mať,“ ohradil sa ďalší z obyvateľov.

To, čo dotknutí obyvatelia vyčítajú mestu najviac je, že túto situáciu bolo treba riešiť skôr. Od roku 2011 podľa nich s nimi nikto nekomunikoval a teraz stoja pred hotovou vecou. „Teraz ste nám len povedali, nesaďte zemiaky, bude sa tam robiť. Vy ste nás vtedy mali zavolať, keď niekto nesúhlasil. My, susedia, by sme ho presvedčili a možno by pod haldou argumentov dal súhlas,“ povedal jeden z obyvateľov.

Ako podotkol ďalší z Brezňanov, odbočky kanalizácie v projekte si vybavili na základe vlastných žiadostí. Podľa jeho slov tiež za nimi nikto neprišiel. „V dnešnej dobe nemôže nik povedať, že o ničom nevedel, lebo aj keby fakt za ním nikto nebol, tak vedel, že niečo sa rieši. Štyri roky dozadu 60% ľudí povedalo, že nechce, len cez moju mŕtvolu. Teraz si ľudia uvedomia, že aha, tak sused má a ja už nemám,“ povedal.

Katastrofa

Obyvateľov však trápi aj chýbajúci vodovod. Väčšina ľudí tu funguje na vlastných studniach. Boli by radi, keby sa to spravilo jedným vrzom a popritom aj cesta a chodník.

„Ulici Potočnej sa nevenuje žiadna pozornosť, nehovoriac o zimnej údržbe. Prístupová cesta k našim domov je v dezolátnom stave. Ak tam nasadia ťažké mechanizmy, myslím si, že tá cesta to nevydrží,“ obával sa obyvateľ, ktorý na Potočnej býva už 20 rokov.

„Skúste sa prejsť na Vrchdolinku o siedmej večer pešo. To je katastrofa, ešte v lete ako tak, ale v zime. Šoféri majú oči na stopkách, nieto kde uhnúť,“ opisuje situáciu obyvateľ časti Rovne. Bol jedným z tých, ktorí nesúhlasili s danou formou kanalizácie, pretože bol presvedčený, že existuje lepšie riešenie – kompletne všetko spraviť popri ceste a ako dodal, nikto ho nepresvedčil o inom.

Projekt je konečný

Proces kanalizácie sa začal už v roku 2008. Projektová dokumentácia nadobudla konečnú podobu v roku 2012. Prepracovaná bola, pretože niektorí majitelia pozemkov nesúhlasili, aby bola tadiaľ trasovaná kanalizácia. Podľa výzvy sa mohli prípojky realizovať len k existujúcim nehnuteľnostiam, kde dali majitelia súhlas. Taktiež vzhľadom na to, že výzva vyšla len na kanalizáciu, nemôže mesto zároveň robiť aj vodovod.

Ako potvrdili brezniansky primátor Tomáš Abel a jeho zástupca Ján Králik, s projektom sa nič nedá robiť. „Projekt nemôžeme upraviť žiadnym spôsobom. Keby sme to urobili, Európska únia nám nedá nenávratný finančný príspevok. Tým by sme zrušili celú akciu a nebola by kanalizácia vôbec,“ upozornil primátor.

„Bohužiaľ, riešime len kanalizáciu, čo je aj nezmysel. Keď je to už raz rozkopané, tak by sa pýtalo, aby sa popri kanalizácii spravila aj voda, bohužiaľ, nedá sa to,“ pokračoval Abel.

„Ulica, ktorá nemá vyriešenú základnú sieť, a to je voda, je v súčasnej dobe naozaj rarita,“ doplnil Králik na margo ulice Potočná, ktorá je ako ďalej povedal najviac poddimenzovaná z hľadiska zabezpečenia inžinierskymi sieťami.

Občania dostali od primátora aj jeho zástupcu sľub, že mesto bude reagovať na avizované budúce výzvy v novom programovacom období o nenávratný finančný príspevok či už na vodovod, ale aj doplnenie kanalizácie, vzhľadom na to, že nie sú to schopní samostatne riešiť len z rozpočtu mesta pre rozsiahlosť investícií. Maximálne využitie čerpania peňazí z európskych fondov ako prioritu prízvukoval Králik už pri schvaľovaní rozpočtu na februárovom zastupiteľstve.

(Ne)komunikácia

Ako povedal brezniansky primátor Abel ohľadne komunikácie mesta s občanmi, počas predošlých štyroch rokov boli informovaní, že sa chodí od dverí k dverám a priebežne sa situácia konzultuje. „Dnes sa dozvedám, že to tak možno nebolo, je mi to zvláštne. Ak nebola komunikácia s vami, ako občanmi taká, aká mala byť, mňa to môže len mrzieť, ale stala sa chyba niekde inde,“ uviedol Abel.

Ako pokračoval, za dva mesiace, čo je v úrade spravili všetko preto, aby sa vybudovala aspoň táto kanalizácia, ktorá bola podľa jeho slov tiež ohrozená. „Z mojej strany je snaha, aby sa riešil tento, ale aj iné problémy, ale ak sa niečo zanedbalo pred rokom – dvomi, tak ja to za dva mesiace nenapravím,“ vysvetlil Abel.

Ako doplnil viceprimátor Králik, ak niekto nedal súhlas, pracovníci mesta mu mali sľúbiť čokoľvek, aby ho presvedčili.

„Stačí gazdovské ratio, na to nemusí byť nikto odborníkom, aby vedel, že ak 30–40% domov projektom nie je riešených, tak nie je dobrý,“ dodal Králik.

Spoveď ľudí z Vrchdolinky, čo ich vytáča a trápi!
2
Galéria
Foto: Katarína Oravská
Spoveď ľudí z Vrchdolinky, čo ich vytáča a trápi!
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM