Katarína Oravská Správy

Čiernohronskou železnicou sa vlani previezlo viac ako 47-tisíc návštevníkov: Tento rok prichádza s veľkými novinkami!

Čiernohronská železnica zažila vlani opäť po rokoch úspešnú sezónu. Čísla návštevnosti sa zvýšili na predkrízovú úroveň. Lístky na vlak kúpilo spolu 47 361 záujemcov. Železnica však nezaháľa a tento rok prišla s dvoma veľkými novinkami.

Ilustračný obrázok k článku Čiernohronskou železnicou sa vlani previezlo viac ako 47-tisíc návštevníkov: Tento rok prichádza s veľkými novinkami!
Zdroj: TASR

S novými prepravnými vagónmi a predĺžením trasy do ústia Vydrovskej doliny vstúpili včera do novej v poradí už 23. turistickej sezóny pracovníci Čiernohronskej železnice (ČHŽ) v Čiernom Balogu. Množstvo návštevníkov, ktorí mali možnosť priviezť sa do Balockej doliny mimoriadnym vlakom zo Zvolena, mohlo okrem jazdy úzkokoľajkou zažiť na mieste aj bohatý kultúrny program.

„Tento rok prichádzame s dvoma veľkými novinkami,“ povedal riaditeľ ČHŽ Aleš Bílek. Železničke sa podarilo kúpiť z Rakúska štyri prepravné vozne, ktoré skultúrnia a spríjemnia návštevníkom jazdu. Ďalšou novinkou je predĺženie trasy železnice asi o kilometer, až k horárni vo Vydrove – Korytárkach. Celá trasa z Čierneho Balogu bude teraz dlhá asi štyri kilometre.

ČHŽ zažila vlani opäť po rokoch úspešnú sezónu. Čísla návštevnosti sa podľa Bílka zvýšili na predkrízovú úroveň, keď si lístky na vlak kúpilo spolu 47 361 záujemcov.

Raritná turistická železnica prepravuje návštevníkov štyrmi funkčnými parnými rušňami a šiestimi motorovými lokomotívami, a to nielen do Vydrova, ale aj do Hronca a Chvatimechu.

Trať vo Vydrovskej doline v roku 1982 spolu s celou zachránenou časťou ČHŽ zapísali do Ústredného zoznamu kultúrnych pamiatok SR ako jedinú zachovanú odbočku pôvodnej lesnej železnice. Obnovu značne zničeného spodného úseku trate vykonali svojpomocne dobrovoľníci Stromu života v rokoch 1988 – 1992. Trať získala na význame po otvorení Lesníckeho skanzenu v roku 2002. V súčasnosti patrí k najvyťaženejším úsekom zachovaných tratí ČHŽ.

Celkovo má dnes ČHŽ dĺžku tratí asi 20 km, maximálnu dĺžku všetkých tratí – 132 km – dosiahla v 20. rokoch 20. storočia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM