Katarína Oravská Rôzne

Členské 25 Kčs a denne vypitých 200 fliaš kofoly: Breznianska mládež si pred 45. rokmi vybudovala vlastný klub

Breznianska mládež si pred 45. rokmi vybudovala svoj vlastný klub. Väčšinu peňazí získali zo zberu železného šrotu. Dennodenne sa tam schádzali a trávili voľný čas, vypili pritom aj 200 fliaš kofoly. My sme sa porozprávali s jedným zo zakladateľov a vedúcim M-klubu Danielom Rakytom.

Ilustračný obrázok k článku Členské 25 Kčs a denne vypitých 200 fliaš kofoly: Breznianska mládež si pred 45. rokmi vybudovala vlastný klub
Zdroj: Dnes24.sk

Patrili ste k zakladateľom M-klubu v Brezne, prečo, kedy a za akých okolností vznikol?

M-klub bol otvorený 24. apríla 1970 . Vznikol z iniciatívy mládežníckej organizácie Mostárne v nevyužitých priestoroch závodného klubu ROH. Jeho cieľom bolo účelne využívanie voľného času mladých ľudí pracujúcich v tomto podniku aj študentov breznianskych škôl. Pôvodne mala byť v tomto priestore vináreň, ale mládežníckej organizácii sa podarilo presvedčiť vedenie podniku Mostáreň, aby tam bol klub mladých. V rokoch 1970 – 1973 bol vedený celozávodným výborom mládežníckej organizácie, od roku 1973 organizačne patril pod dom kultúry.

Ako bolo financovné jeho vybudovanie a prevádzka?

Značná časť finančných prostriedkov na zriadenie a činnosť klubu sa získavala zo zberu železného šrotu členmi mládežníckej organizácie v Mostárni. Spoločne s vedením podniku a odborovou organizáciou mládežníci uhradili i zariadenie klubu. Podľa zmluvy podnik Mostáreň za spoluúčasti závodnej organizácie odborového zväzu prenechal mládežníckej organizácii severnú časť suterénu v budove ZK ROH do trvalého bezplatného užívania.

Kto mohol byť jeho členom, koľko ich bolo najviac?

Členom klubu sa mohol stať každý občan po dovŕšení 16 roku svojho veku. V čase piateho výročia svojho vzniku v roku 1975 evidoval M-klub 182 členov (členské bolo 25 Kčs).

Ako vznikol názov M-klub?

Na názov klubu bola vyhlásená súťaž do ktorej prišlo 98 návrhov z celého Slovenska a 31 návrhov na znak klubu. Víťazný návrh na názov – teda M-klub – čo znamená: mládežnícky, mostárenský, mestský – podala Helena Fuseková z Dubnice nad Váhom, víťazom súťaže o znak klubu sa stal Štefan Maday – výtvarník n.p. Mostáreň.

Boli ste tam vedúcim, koľko ste vtedy mali rokov, čo ste vtedy robili?

Vedúcim klubu som sa stal vo veku 28 rokov, keď som predtým zastával funkciu predsedu celozávodného výboru Zväzu mládeže v breznianskej Mostárni.

Ako to v klube fungovalo?

Klub mladých bol otvorený denne od 16.00 do 22.00 hod., pričom utorky a nedele boli venované mládežníckym večierkom s náučno-zábavným programom, resp. kvízmi. Do tanca hrala hudobná skupina Kvety. V piatok bola na programe diskotéka, pondelok a streda patrila spoločenským hrám, čítaniu časopisov, sledovaniu televízie. Klub mal bohatý výber časopisov, spoločenských hier, hudobný automat a premietali sa tu krátke 16 mm filmy. M-klub evidoval aj záujmové krúžky: propagačno-výtvarný, hudobný, estrádny, zberateľský, krúžok poézie a prózy, mladých cestovateľov, spoločenských tancov.

M-klub mal aj svoj bar, čo šlo najviac na odbyt?

"Ústredným nápojom“ M-klubu bola kofola. Na odbyt však išli i rôzne džúsy, mušty, ovocné poháre, koktaily, čaj, káva, coca-cola. A čuduj sa svete – tento nealkoholický klub bol rentabilný! Denne sa tam vypilo napr. 40 džúsov, 200 fliaš kofoly a 20 káv. Bolo to aj zásluhou výbornej barmanky Terézie Borovičovej z Hornej Lehoty.

V druhej časti rozhovoru sa dozviete o festivalovom viacboji aj to, aké známe osobnosti navštívili M-klub. Na spravodajskom portáli Brezno 24 ho prinesieme už zajtra.

Foto: Archív Daniela Rakytu

Členské 25 Kčs a denne vypitých 200 fliaš kofoly
21
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM