Kristína Kožiaková Rôzne

Dedina pri Brezne je priam nabitá atrakciami. Vlak na ihrisku aj fašiangy rovno na svahu

Máme ju hneď za rohom a je známa takmer na celom Slovensku. Čo všetko môžete zažiť na jednom mieste iba kúsok od Brezna, sa len tak nevidí. Množstvo atrakcií aj akcie, na ktoré sa naozaj oplatí zájsť.

Ilustračný obrázok k článku Dedina pri Brezne je priam nabitá atrakciami. Vlak na ihrisku aj fašiangy rovno na svahu
Zdroj: TASR

Obec Čierny Balog je vzdialená od Brezna iba pár kilometrov. Nájdete v nej vyžitie od leta do zimy a stále budete mať čo robiť.

Čiernohronská železnička

Čiernohronská železnička je azda najznámejšia atrakcia z Čierneho Balogu. Je známa po celom Slovensku. V súčasnosti premáva denne počas letnej turistickej sezóny od 2. mája do 30. septembra. Od roku 2012 je otvorená obnovená trať z Čierneho Balogu do miestnej časti Dobroč. Vláčik si môžete objednať kedykoľvek, aj na mimoriadne jazdy. Vozový park pozostáva z štyroch parných lokomotív, piatich motorových lokomotív a zrekonštruovaného motorového vozňa M21 004. Lokomotívy sú v prevádzke spolu so súpravou historických osobných vozňov.

Vo svete sa stala známou aj vďaka videu na ktorom je zachytený vláčik, ktorý prechádza popred divákov priamo počas futbalového zápasu. Na vláčiku môžete zažiť aj špeciálne jazdy v zime ako napríklad Mikulášsku jazdu, Silvestrovskú jazdu, aj jazdu na Fašiangy.

Lesnícky skanzen

V Lesníckom skanzene zažijete oddych, poučenie aj zábavu v lone prírody. Tak znie hlavná myšlienka jedinečného lesníckeho múzea v prírode. Náučný chodník, ktorý má dĺžku 4 km a 75 zastávok odkrýva tajomstvá lesa, históriu lesníctva, prácu lesníkov, pestovanie, ochranu a význam lesa. Lesnícky skanzen sa nachádza vo Vydrovskej doline v Čiernom Balogu. Nádherná jarná prechádzka po náučnom chodníku vám zaručene nabije baterky na niekoľko dní.

Lesnícky skanzen láka turistov na množstvo akcií počas celého roku, ako sú otvorenie Vydrovskej doliny a Lesníckeho skanzenu, každoročne usporadúvaný deň stromu, Festival Country za stodolou či Deň detí.

Dobročský prales

Miesto, ktoré sa vyvíja tisícročia a na ktoré smiete vstúpiť len pohľadom. Prechádzka lesnou cestou a chodníčkom po hranici pralesa, obohatená o odborný výklad turistického sprievodcu, je zárukou nevšedného zážitku. Národná prírodná rezervácia Dobročský prales sa nachádza v katastri obce Čierny Balog a je v zmysle zákona o ochrane prírody a krajiny pre verejnosť úplne uzatvorená. Vstup do pralesa je možný len pre odborné exkurzie so sprievodcom.

Fašiangová zábava

V obci Čierny Balog Funguje v zimnej sezóne aj lyžiarske stredisko. Okrem svahu ponúka aj zábavu. O tom sa presvedčili aj účastníci už druhého Balockého fašiangu na snehu priamo v stredisku.

O zábavu v obci Čierny Balog nebýva počas fašiangov núdza. Tradičný folklórny festival sa v tomto roku usporiadal už po 21. krát. Vystúpenie folklórnych súborov, fašiangový jarmok, či zabíjačka. To bol program tohtoročných fašiangov, ktoré trvajú celý víkend.

Ďalšou zo zaujímavých akcií je určite Krojovaná Handľovačka, ktorá mala premiéru tohto roku a zožala úspech. Ľudovú kultúru a tradície si v našom kraji ctíme a dôkazom je aj táto akcia. Hoci sa podujatie organizovalo po prvýkrát, nahlásených bolo viac ako 20 predajcov, remeselníkov a handmade výrobcov. K tomu burza krojov a folklórna tancovačka.

Môže vás zaujímať:

VIDEO o našej železničke láme rekordy: Existujú ale aj špeciálne jazdy, TOTO zrejme svetové média nevedia :)

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM