Katarína Oravská Samospráva

Demian si pred primátorom servítku pred ústami nedržal: Ostrý spor nastal pri odvolávaní náčelníka MsP! VIDEO

Návrh na odvolanie náčelníka Mestskej polície Brezno vyvolal azda spomedzi všetkých bodov ostatného zastupiteľstva najbúrlivejšie reakcie. Zazneli tvrdé slová na adresu breznianskych mužov zákona. Slovná prestrelka nastala medzi súčasným a bývalým primátorom.

Ilustračný obrázok k článku Demian si pred primátorom servítku pred ústami nedržal: Ostrý spor nastal pri odvolávaní náčelníka MsP! VIDEO
Foto: Katarína Oravská

Náčelníka Mestskej polície Brezno Petra Pančíka, ktorý do funkcie nastúpil v roku 2004 včera odvolalo mestské zastupiteľstvo, a to ku dňu 28. februára. Zo 17 prítomných poslancov hlasovalo 10 za odvolanie, traja boli proti a 4 sa hlasovania zdržali. Pred samotným hlasovaním však prebehla búrlivá diskusia.

Ako začal bývalý primátor a terajší mestský poslanec Jaroslav Demian, zdá sa mu zvláštne, že bolo vypísané výberové konanie skôr, ako o návrhu na odvolanie náčelníka mestskej polície rozhodlo mestské zastupiteľstvo. O skutočnosti sme písali v článku Mesto bude odvolávať náčelníka mestskej polície: Vypísané je už aj výberové konanie.

Fabulovanie

„Nezdá sa mi etické vypísať výberové konanie na obsadenie funkcie, o ktorej má toto zastupiteľstvo ako nezávislý orgán ešte len rozhodnúť alebo, pán primátor, už viete, ako rozhodne toto zastupiteľstvo? Už viete, ako budú hlasovať nezávislí poslanci? Na čo výberové konanie? Rovno dnes navrhnite aj nástupcu a vaši poslanci vám to isto schvália. Na čo sa tu hráme,“ povedal Demian. Ako ďalej uviedol v dôvodovej správe neboli uvedené dôvody na odvolanie, len citovaný zákon o obecnej polícii. Taktiež si myslí, že aj podmienky výberového konania mali stanoviť poslanci.

„Tu sa len očakáva od vás, páni poslanci, že zahlasujete za odvolanie a potom zahlasujete za menovanie, nič viac,“ dodal Demian.

Demianove vyjadrenie označil primátor Brezna Tomáš Abel za nonsens. „Chcel by som sa opýtať pána poslanca Demiana, či už vie, kto vyhrá výberové konania, lebo tak to bolo skonštatované, ja to neviem, ku mne sa dostali rôzne mená, boli minimálne tri, ani v jednom som nevedel ani zareagovať, lebo niektorých ani nepoznám,“ povedal Abel. Ako pokračoval, postupoval v súlade so zákonom, ktorý mu nestanovuje v návrhu na odvolanie uviesť odôvodnenie a zákon nestanovuje ani to, aby podmienky výberového konania schvaľovalo mestské zastupiteľstvo. „Predkladám návrh, či sa s tým stotožní mestské zastupiteľstvo alebo nie, je na vás. Ak má pán poslanec vedomosť, nech ukáže prstom, ktorí poslanci idú hlasovať za, lebo ja o tom neviem,“ uviedol Abel a doplnil, že ide o fabulovanie skutočnosti.

Zmena kádra

Ako povedal mestský poslanec Milan Kováčik je bežnou praxou, že so zmenou vedenia sa mení aj káder. On sám má so spolupráce s náčelníkom dobrý dojem. Problém hlasovať proti odvolaniu náčelníka mali poslanci Jozef Tokár a Andrej Barančok. „Vážim si jeho prácu, je profesionálne zdatný a pracoval s veľkým nasadením. Mám len dobrú skúsenosť, keď som zavolal na mestskú políciu, že niekde sa bijú alebo čo, za chvíľu tam boli,“ povedal Tokár.

Mestský poslanec Andrej Barančok, ako organizátor rôznych podujatí povedal, že s náčelníkom spolupracuje už 7 rokov a na čom sa dohodli, vždy splnil na 100 %. Pomoc mestskej polície musel vyhľadať aj ako občan a s jej výkonom bol taktiež spokojný.

Vládne nespokojnosť

Ako uviedla mestská poslankyňa Eva Skačanová, so spoluprácou s náčelníkom je spokojná, ale riadi kolektív, na ktorí toho počuli veľa. „Teraz sa nerozpráva o Petrovi Pančíkovi, ale o náčelníkovi, ktorý riadi mestskú políciu.“

Podľa slov mestskej poslankyne Márie Majerčíkovej, vládne nespokojnosť s mestskými policajtmi, pretože nie sú tam, kde ich treba. „Ale keď niekto zle zaparkuje v tom momente sú tam, aby mu dali papuču a vyberali pokuty. Pán Pančík má rovnakú možnosť prihlásiť sa do výberového konania,“ povedala Majerčíková.

Život ide ďalej

V tom, že breznianski muži zákona nie sú na správnom mieste, vidí problém aj mestská poslankyňa Eva Wolframová: „To je problém, že ich musíme volať.“

„K tomu, aby náčelník mohol dobre robiť, potrebuje podporu. Najmä podporu primátora a podporu poslancov. Ak je tu návrh na odvolanie náčelníka, tak tá podpora asi už nie je a ja to plne akceptujem, ja s tým absolútne nemám problém. Trošku ma mrzí to, že ako som sa to dozvedel, že som sa to dozvedel, keď som si prečítal program mestského zastupiteľstva. To je smutné, ale nevadí, život ide ďalej,“ povedal náčelník Mestskej polície Brezno Peter Pančík. Ako dodal, nebude sa hlásiť do výberového konania.

Ostrý spor pri odvolávaní náčelníka MsP!
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM