Katarína Oravská Samospráva

Demianov bonmot vyvolal ďalsiu vlnu otázok: Je v technických službách prezamestnanosť?

Mestskí poslanci mali na stole odvolanie riaditeľa Technických služieb. Podľa breznianskeho primátora je to základ zmeny ich fungovania. Demian spestril diskusiu vtipnou poznámočkou.

Ilustračný obrázok k článku Demianov bonmot vyvolal ďalsiu vlnu otázok: Je v technických službách prezamestnanosť?
Foto: Katarína Oravská

Brezniansky parlament na aprílovom rokovaním zrušil Mestský športový klub aj Kultúrne stredisko. Ich kompetencie sa majú rozdeliť medzi Technické služby a Mestskú úrad. Ide o racionalizačné opatrenie, ktorým sa má podľa Abela ušetriť prinajmenšom 60-tisíc eur ročne. Súčasťou zmien je aj odvolanie riaditeľa Technických služieb (TS) Brezno.

Viac zarábať

Ako vysvetlil brezniansky primátor Tomáš Abel, TS by mali pracovať viac na trhovom princípe, zabezpečovať väčší rozsah podnikateľských činností a tým viac zarobiť. Zmeniť chce aj prezentáciu ich ponuky, ktorá je podľa neho nepostačujúca.

„Na porovnanie, zaoberali sme sa viacerými TS v iných porovnateľných mestách a zákazky v rámci podnikateľskej činnosti sú v mnohých v objeme od 500-tisíc, čo je značný rozdiel pri našom hospodárení,“ uviedol Abel.

Brezniansky primátor tiež pripomenul, že hospodárenie spoločnosti sa borí v s problémami a nebolo výnimkou, že predchádzajúce roky museli uhrádzať záväzky TS, pretože poskytovaný príspevok nepostačoval na pokrytie základných služieb ako kosenie, správa miestnych komunikácií či zimná údržba.

Taká poznámočka

„Na tomto zastupiteľstve v otázkach riaditeľom niektorí poslanci ďakovali pánovi riaditeľovi TS, za to, za to, za to, tak ja som si k tomuto bodu napísal takú poznámočku: Najskôr ďakovačka, potom odvolačka,“ odľahčil diskusiu mestský poslanec Jaroslav Demian. Ako pokračoval, myslí si, že riaditeľ TS vykonal, čo mohol v rámci daných možností.

Brezniansky primátor si myslí, že sa dalo urobiť viac. Podľa slov Abela TS fungujú ako spred dvadsiatich rokov, a to sa týka činností aj technického vybavenia.

„Mesto bude mať záujem v budúcnosti realizovať opravy ciest, chodníkov, tento rok napr. realizujeme parkovacie miesta, v rozpočte na to máme 35-tisíc eur. Cez TS to momentálne nie je možné. Ja to považujem za chybu, pretože našim cieľom musí byť, aby zdroje ostávali pri nás, aby sme nemuseli hľadať externé firmy, a to už vôbec nie mimo nášho mesta či regiónu,“ uviedol Abel.

Posunúť sa ďalej

Ako brezniansky primátor pokračoval, prácu doterajšieho riaditeľa si váži. Nejde podľa jeho slov o žiadnu rošádu a chce využiť potenciál doterajšieho riaditeľa Tomáša Gaboňa, preto sa dohodli, že bude pokračovať v TS na vedúcej pozícii.

„Spolupráca s pánom riaditeľom bola dobrá, ale ide o to, či sa chceme posunúť ďalej, či chceme, aby TS pracovali inak. Toto je základom zmeny, ktorá má prísť,“ myslí si Abel.

„Máme v súčasnosti 62 zamestnancov. Je otázne, či jednotlivé pozície sú využívané tak ako by mohli byť, či je možné robiť pozitívne zmeny, ktoré by zefektívnili činnosti,“ doplnil k organizačnej štruktúre Abel. Ako povedal mestský poslanec Vladimír Strmeň, podľa neho je na TS prezamestnanosť a keď 65% z príspevku ide na mzdy a odvody, zo zvyšku sa veľa robiť nedá.

Za odvolanie riaditeľa TS hlasovalo 13 z 15 prítomných poslancov, jeden bol proti a jeden sa zdržal. Tomáš Gaboň tak bude vo funkciu do konca mája. Mesto už oznámilo záujem obsadiť tento post na svojom webe.

Foto: ilustračné

Odvolali riaditeľa Technických služieb
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM