Kristína Kožiaková Rôzne

Deň stromu sa nezadržateľne blíži. Do Vydrova mieri vzácna medzinárodná návšteva

Pestrý program, otvorenie stromovej aleje, aj danielia obora. Jubilejný Deň stromu láka programom, no bude vo veľkej miere venovaný aj medzinárodnej spolupráci. Akej?

Ilustračný obrázok k článku Deň stromu sa nezadržateľne blíži. Do Vydrova mieri vzácna medzinárodná návšteva
Zdroj: TASR

Najväčšia akcia štátneho podniku Lesy SR pre verejnosť Deň stromu prinesie okrem vystúpení známych hudobníkov a spevákov aj otvorenie novej stromovej aleje členských štátov EÚ. Každoročné podujatie sa uskutoční v lesníckom skanzene pri Čiernom Balogu v sobotu 9. júla a jeho súčasťou bude podpis Memoranda o spolupráci medzi zástupcami štátnych lesných podnikov krajín V4. Informoval Vlastimil Rezek, hovorca Lesov SR.

Čítajte aj: Deň stromu opäť zaplní Vydrovskú dolinu. Kompletný PROGRAM obľúbenej akcie!

Nová kniha

„Jubilejný 15. ročník Dňa stromu sme do veľkej miery venovali medzinárodnej spolupráci v lesníctve. Návštevníkom okrem iného predstavíme novú knihu Európa lesom, ktorá je zhrnutím spoločných cezhraničných projektov v oblasti lesníctva. Po prvý raz tiež v Čiernom Balogu privítame generálnych riaditeľov českých, poľských a maďarských štátnych lesov,“ konštatoval poverený generálny riaditeľ Lesy SR, Jozef Bystriansky.

Ako doplnil Rezek, program začne svojím vyznaním o lese herec Ľubomír Roman a pokračovať bude vyhlásením výsledkov ankety o Cenu Jozefa Dekréta Matejovie. Vystúpia držitelia Krištáľového krídla, alternatívna bratislavská skupina Korben Dallas, Zuzana Smatanová a Cigánski diabli. Predstavia sa tiež folklórne súbory Mostár z Brezna a Technik z Bratislavy, gitarista David Bílek či dievčenský spevácky zbor Cambiar La Música.

Prívesok pre divákov

Súčasťou Dňa stromu budú v celom areáli skanzenu ukážky remesiel, ktoré sú spojené s lesníctvom. Pre deti, ale i rodičov bude na „Chodníku lesného času“ pripravených 32 stanovíšť lesnej pedagogiky s hrami a vedomostnými súťažami.

„Zaujímavosťou je tradičný prívesok Dňa stromu. Získa ho 1500 návštevníkov, ktorí sa zapoja do lesnej pedagogiky a diváckej súťaže. Prívesok s kovovou plastikou predstavujúcou orchideu črievičník papučkový obsahuje aj polodrahokam granát z nálezísk Slovenského rudohoria a Nízkych Tatier,“ dodal Rezek.

Lesnícky skanzen vo Vydrovskej doline pri Čiernom Balogu ponúka návštevníkom aj v tomto roku niekoľko noviniek. Okrem stromovej aleje členských štátov EÚ pribudla v skanzene nová danielia obora, vyhliadková veža pri Minilande (časť skanzenu s miniatúrami stavieb a sôch) a viacero nových mostíkov. Nové a väčšie je tiež pódium pri vstupe do skanzenu.

Pozrite si foto z predchádzajúcich ročníkov v našej galérii

Môže vás zaujímať:

Koncerty, letné kino a príde aj Spirit. Breznianske kultúrne leto odhalilo PROGRAM

V Brezne sme ešte nič podobné nezažili. Námestie ožije akrobaciou, grafitmi aj hip – hopom

Foto: Ilustračné

Deň stromu 2014
16
Galéria
Foto: Katarína Oravská
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM