Kultúra

Detské Chalupkovo Brezno sa prinavrátilo k ľudovým tradíciám a folklóru

Dvanásty ročník Detského Chalupkovho Brezna bol opäť úspešný. Škôlkari pod vedením učiteliek opäť predviedli svoje herecké a výtvarné nadanie.

Ilustračný obrázok k článku Detské Chalupkovo Brezno sa prinavrátilo k ľudovým tradíciám a folklóru
Zdroj: Mesto Brezno

Obľúbené podujatie každoročne zvyšuje kvalitatívnu úroveň, čo sa potvrdilo aj tento raz. Na prehliadke sa zúčastnilo 76 škôlkarov. V tvorivej dramatike sa predstavilo osem materských škôl

Tradičným hostiteľom prehliadky tvorivosti detí predškolského veku okresu Brezno je Základná škola s materskou školou na Mazorníkove, a tak tomu bolo aj v stredu 16. mája. Súťažiacich a hostí privítal riaditeľ školy Peter Macko so svojou zástupkyňou pre materskú školu Žanetou Kunštárovou a podujatie otvorila viceprimátorka Petra Dzurmanová, ktorá deťom popriala, aby sa im na súťaži páčilo a všetky vystúpenia vyšli podľa ich predstáv, k radosti a potešeniu všetkých prítomných.

V kategórii tvorivej dramatiky v edukačnej činnosti sa zúčastnilo osem materských škôl, a to z Heľpy, Čierneho Balogu, Nemeckej, Boženy Němcovej a MPČĽ v Brezne, Podkoníc, Štiavničky a Závadky nad Hronom.

Výkony hodnotila porota v „hviezdnom obsadení“

Celoročná práca s deťmi priniesla zaslúžené plody ovocia v podobe ocenenia a pochvaly, ktoré si materské školy zaslúžia. Laureátom v kategórii tvorivej dramatiky sa stala MŠ Heľpa s inscenáciou Na lúke, ktorá získala cenu od primátora Brezna.

Ďalšie ceny venované spoločnosťami OMEP regionálna sekcia Brezno, SPV regionálna sekcia Brezno a od Oblastného pracoviska Matice slovenskej v Brezne získali MŠ MPČĽ v Brezne, MŠ Boženy Němcovej v Brezne, MŠ v Závadke nad Hronom.

Ako zhodnotila Žaneta Kunštárová, v tomto roku bol v tematických spracovaniach citeľný cenný návrat k ľudovým tradíciám a folklóru.

„Dvanásty ročník sa tiež vyznačoval „hviezdnym“ obsadením poroty v oboch súťažných kategóriách, ktorá potvrdila, že úroveň prezentácie tvorivej dramatiky zaznamenáva z roka na rok svoj progres. Prejav v tvorivej dramatike malých chalupkovcov hodnotili: spisovateľ detských knižiek Ján Pochanič, spisovateľ pre deti a mládež Valentín Šefčík a školská inšpektorka Melánia Dubínyová, výtvarnú tvorbu Jaroslav Uhel a Renáta Pondelíková z Pedagogickej fakulty UMB Banská Bystrica.“

Laureátmi výtvarnej tvorby sú škôlkari z Pohorelej

Súčasťou podujatia bola aj prezentácia výtvarnej tvorby. Diela zhotovené malými umelcami vyhodnotila porota, ktorá rozhodla o laureátoch Filipovi Datkovi a Jurajovi Vojtkovi z MŠ Pohorelá. Ocenenie si odniesli za netradičné využitie kombinácie techník s presahom do obsahového významu v diele s názvom Pohoda pri televíznom programe pod vedením Dagmar Krupovej a Ivany Rochovskej.

„Paleta výtvarných prác detí bola veľmi pestrá nielen farbami, ale aj zvolenými technikami,“ dodala zástupkyňa pre MŠ na Mazorníkove.

Ako na záver zhodnotil Ján Pochanič, o rozprávkach sa už toho veľa napísalo. No to, čo sa odohralo tentokrát v Brezne, presnejšie na Detskom Chalupkovom Brezne, ukázalo všetkým (i tým menej zainteresovaným), že podoby a samotné prevedenie rozprávok nemá hranice.

„Oduševnený, miestami profesionálny prístup detí, strhol od pol deviatej pozornosť všetkých prítomných, upratovačiek nevynímajúc. A to si priznajme, sa často nestáva ani nám dospelým. Ale nielen výkony detí, ale i bravúrne vedenie učiteliek dokázalo z celkom obyčajnej májovej stredy, urobiť deň sviatočný s nádychom pompéznosti. Snáď, už len to povestné šampanské chýbalo. No verím, že na budúci rok i to bude. A ozaj… Skoro by som zabudol. Pre tých, ktorí ste už teraz obanovali, že ste stredu nestrávili v našej spoločnosti, vám chcem odkázať, že o rok vás všetkých s radosťou privítame, už na 13. ročníku podujatia. A pokojne doneste i šampanské. Samozrejme detské,“ dodal s úsmevom na slovo vzatý odborník.

Zdroj a foto: Mesto Brezno

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM