Kultúra

Do iniciatívy Deň krátkeho filmu sa zapojí aj Brezno

Do medzinárodnej iniciatívy Deň krátkeho filmu sa každoročne zapájajú krajiny z celého sveta vrátane Slovenska. Výnimkou tento rok nie je ani Brezno.

Ilustračný obrázok k článku Do iniciatívy Deň krátkeho filmu sa zapojí aj Brezno
Zdroj: Dnes24.sk

Dátum 21. december sa nesie v znamení zimného slnovratu. Ide o najkratší deň v roku, ktorý je symbolicky vyhlásený za svetový deň krátkeho filmu. Do medzinárodnej iniciatívy Deň krátkeho filmu sa každoročne zapájajú krajiny z celého sveta vrátane Slovenska.

Svetový deň krátkeho filmu bol vyhlásený so zámerom sprístupniť krátkometrážnu tvorbu širokej verejnosti. Podujatie vzniklo v roku 2011 vo Francúzsku, v bratislavskom Kine Lumiére sa prvýkrát konalo vlani. Tento rok si diváci môžu pozrieť dva bloky krátkometrážnej tvorby.

Pre veľkých i malých

Prvý blok tvoria slovenské krátke filmy, ktoré uspeli na festivaloch v zahraničí. Sú medzi nimi napríklad snímka Atlantída, 2003 režiséra Michala Blaška, ktorá mala svetovú premiéru na tohtoročnom MFF v Cannes, či film Magic Moments režisérky Martiny Buchelovej, ktorý odpremiéroval MFF Toronto v sekcii Shortcuts, oba z produkcie Filmovej a televíznej fakulty VŠMU.

V OBRAZOCH: Breznianskej Bombure ťahá na 25-ku
8
Galéria
Zdroj: Bombura

Legenda animovaného filmu

Druhý blok je zameraný na obľúbené filmy pre deti, ktoré precestovali celý svet. Malí diváci sa môžu tešiť na šesť animovaných titulov.

Medzi nimi je sú obľúbené filmy ako Mimi & Líza (2014) Kataríny Kerekesovej, Hviezdny taxík (2015) Juraja Krumpolca či Transylvánski dravci (2014) Júlie Koleňákovej. Chýbať nebude film z archívneho fondu SFÚ Janko Hraško u kúzelníka od legendy slovenského animovaného filmu Viktora Kubala.

Tento rok sa podujatie koná po celom Slovensku. Mini festival na vás čaká v Bombure v Brezne 21. decembra od 18:00 hod.

Foto: archív

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM