Marcel Páleš Správy

Dozvuky top prekvapenia volieb: Na Kotlebu sa premiéra pýtali až v Prahe, Fico odmietol hovoriť

Odmietol mu robiť reklamu. Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa počas štvrtkovej pracovnej návštevy v Prahe nevyhol otázke na novozvoleného predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Mariana Kotlebu (ĽSNS). Takto to dopadlo...

Ilustračný obrázok k článku Dozvuky top prekvapenia volieb: Na Kotlebu sa premiéra pýtali až v Prahe, Fico odmietol hovoriť
Zdroj: TASR

O víťazovi volieb v BBSK – novozvolenému županovi Marianovi Kotlebovi – Fico odmietol hovoriť, keďže mu podľa vlastných slov nechce robiť reklamu. Česká novinárka sa oboch premiérov opýtala, čo by mali robiť vlády v strednej Európe, aby zastavili nástup „takýchto síl“, kde sa stala chyba a čo treba urobiť, aby sa to neopakovalo. „Nebudem robiť reklamu nikomu, kto prichádza s filozofiou krátky dvor a dlhý bič,“ povedal predseda slovenskej vlády.

Slovensko podľa neho dlhodobo čelí rómskemu problému. Fico tiež pripomenul, že slovenský parlament schválil tento týždeň zákon, na základe ktorého dostanú dávky v hmotnej núdzi len tí, ktorí odpracujú určitý počet hodín mesačne a budú sa slušne správať. „Verím, že to bude mať výchovný vplyv na ľudí, ktorí sú neprispôsobiví,“ dodal premiér.

Predseda vlády ČR Jiří Rusnok reagoval, že Slovensku závidí tento prístup. Uviedol tiež, že problém s vylúčenými komunitami majú všade v Európe. „Neverím na nijaké zázračné rýchle riešenia, ale verím v poctivú prácu," podčiarkol. Kotleba v sobotňajšom (23.11.) druhom kole krajských volieb prekvapujúco porazil kandidáta Smeru-SD Vladimíra Maňku a jeho víťazstvo vyvolalo vzápätí vlnu reakcií.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM