Marcel Páleš Rôzne

Exotiku na tanieri na čínsky spôsob nájdete v Štátnej vedeckej knižnici: Už v stredu!

O rozmanitosti v čínskej gastronómii a tradíciách uplatňovaných v nej porozpráva na stretnutí s názvom Exotika na tanieri – nazrite do čínskej kuchyne! v Štátnej vedeckej knižnici (ŠVK) v Banskej Bystrici Lan Zhang z Pekingu.

Ilustračný obrázok k článku Exotiku na tanieri na čínsky spôsob nájdete v Štátnej vedeckej knižnici: Už v stredu!
Zdroj: TASR

Stretnutie pripravila študovňa Window of Shanghai a uskutoční sa 22. mája o 16.00 h.

Rozmanitosť čínskych tradícií

„Čínska gastronómia je charakteristická rôznorodosťou v tradíciách medzi jednotlivými regiónmi. Vo všeobecnosti je však úzko spojená s tradičnou čínskou medicínou a filozofiou harmónie, pričom dôraz kladie na estetickú úpravu pokrmov,“ vysvetlila manažérka kultúry ŠVK Veronika Uhríková.

V Číne sa najčastejšie hovorí o rozdelení do ôsmich najznámejších gastronomických skupín, pričom každá z nich vyniká niečím iným. V jednej dominujú morské plody a ryby, ďalšia využíva vo veľkej miere čili papričky, iná uprednostňuje koláče či dokonca šunku.

Aj kultúra stolovania a sviatočné pokrmy

„Použitie surovín je vo veľkej miere ovplyvnené oblasťou a možnosťami, ktoré ponúka pre rozvoj regionálnej gastronomickej tradície,“ priblížila Uhríková. Dodala, že s gastronómiou je neodmysliteľne spojená aj kultúra stolovania a pokrmy, ktoré dominujú na čínskom stole počas významných sviatkov.

Lan Zhang vyštudovala slovenský jazyk a kultúru na univerzite v Pekingu, v súčasnosti pôsobí ako doktorandka na Katedre slovenského jazyka a literatúry Fakulty humanitných vied Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici a zároveň vedie Klub priateľov čínskej kultúry, ktorý sa dvakrát týždenne stretáva v ŠVK.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM