Katarína Oravská Iné športy

Fialková a Poliaková nie sú so svojimi výkonmi spokojné: Hasilla bežal čo to dalo, ale nestačil

V biatlonových štafetách v Soči bojovali aj Brezňania. Muži skončili celkovo dvanásti, ženy štrnáste. Tie však preteky nedokončili. Ich streľba bola katastrofálna. Čítajte, ako zhodnotili svoje výkony naši biatlonisti.

Ilustračný obrázok k článku Fialková a Poliaková nie sú so svojimi výkonmi spokojné: Hasilla bežal čo to dalo, ale nestačil
Zdroj: TASR

Olympijská štafeta žien sa pre slovenské biatlonistky skončila katastrofou. S 19 dobíjaniami a až piatimi trestnými okruhmi predviedli najhoršiu streleckú bilanciu so všetkých zúčastnených a preteky nakoniec ani nedokončili, keďže na najlepšie stratili jeden okruh a traťoví komisári stiahli Chrapánovú po záverečnej streľbe. V oficiálnych výsledkoch ich klasifikovali na 14. mieste zo sedemnástich krajín. „Je to smutné, pretože na olympiáde treba aspoň dobehnúť do cieľa. Dievčatá nepredviedli taký výkon, aký som od nich očakával. Pritom nemali čo stratiť, mohli ísť uvoľnene, zabojovať a ukázať sa v pozitívnom svetle. Preteky sa im však vôbec nevydarili. Myslím si, že na dievčatách sa podpísalo aj to, že dlhší čas nepretekali a niekoľko dní stáli,“ povedal Juraj Sanitra, strelecký tréner zlatej Anastasie Kuzminovej.

Veľká nepresnosť

Medzi štvoricou slovenských biatlonistiek boli aj Breznianky Paulána Fialková a Terézia Poliaková, ktoré trénujú v klube Valaská-Osrblie. Fialková odbehla jedno trestné kolo. Najhoršie dopadal Poliaková, ktorá totálne vybuchla na svoje silnejšej ležke (3+3): „Bolo to veľmi zlé. Vôbec neviem, čo sa stalo… Nefúkalo mi, mala som aj dobrú polohu, no nakoniec som z ôsmych rán spravila až tri trestné okruhy. Neviem, čo mám na to povedať,“ uviedla. Naopak v stojke, ktorá jej zväčša robí problémy, trafila bez problémov všetkých päť terčov. „Tú som už išla na istotu, že ju musím dať a aspoň tá padla. Sama som prekvapená, pretože ja mávam problémy práve so stojkou a nie s ležkou. Neviem, či som to mala dáko zle nastrelené, alebo zohralo úlohu to, že nástrel sme mali ešte keď svietilo slnko a počas pretekov bolo umelé osvetlenie. Ani nervózna som vôbec nebola, išla som do toho v pohode. Veď sme mohli len prekvapiť,“ hľadala príčinu zlyhania.

Takto svoj výkon zhodnotila najmladšia z kvarteta Fialková: „Dnešný výkon musím hodnotiť dosť kriticky. Strieľala som zle a ani sa mi dobre nebežalo. Pritom som sa snažila dať do toho všetko, ale jednoducho to nešlo. Keď je zlá streľba, tak to človeka totálne demotivuje a aj keď sa snaží bežať, nejde to tak, ako keď odíde zo strelnice s nulou. To je úplne iné nabudenie do ďalšieho kola.“ Napriek výkonom sa jej na olympiáde páčilo. „Je to pre mňa obrovská skúsenosť a hlavne niečo, čo mi ukázalo, že veci treba robiť inak, správnejšie. Teraz musíme prísť na to ako, pretože vieme, že máme na lepšie výsledky a myslím si, že počas sezóny sme to už aj ukázali. No tu nám to vôbec nevyšlo. V prvom rade sa treba venovať streľbe a všetko ostatné už potom ide ľahšie.“

„Veľmi ťažko sa na to pozeralo, pretože dievčatá boli na strelnici veľmi, veľmi nepresné. Takú katastrofálnu streľbu si v histórii mojej trénerskej práce ani nepamätám,“ zhodnotil ženskú štafetu v podaní Sloveniek Sanitra.

Muži zabojovali viac

Slovenský biatlon sa rozlúčil so zimnou olympiádou 2014 v Soči 12. miestom v mužskej štafete. Kvarteto Pavol Hurajt, Tomáš Hasilla, Miroslav Matiaško a Matej Kazár bojovala aj o prvú desiatku, no nakoniec ju o ňu pripravilo zaváhanie posledného menovaného v stojke.

Brezňan Tomáš Hasilla, ktorý trénuje v klube Valaská-Osrblie naskočil na druhý úsek na šiestom mieste. „Hneď za mnou išli výborní bežci Jean Guillaume Beatrix a Jaroslav Soukup, ktorý tu získal aj medailu. Počkal som si na nich a ťahal som s nimi. Na mňa to však bolo veľmi rýchle tempo. Po ležke som poskočil na štvrté miesto za Rusa, ale na stojke som spravil hlúpu chybu. Keby som tú ranu dal, tak by som išiel so skupinkou asi štyroch, či piatich pretekárov. Tam by sa to dalo udržať a odovzdal by som o nejakých desať sekúnd skôr, čo by zase pomohlo Mirovi a nemusel by ísť sám. Bola to trošku smola. Po prvých dvoch kolách som už nemohol a v poslednom som mal nohy ako betón,“ uviedol Hasilla, ktorý odovzdal na 11. mieste. Ležku zastrieľal stopercentne a vybehol zo strelnice na 4. mieste, ktoré pred streľbou patrilo USA. Na tretí terč v stoje však dobíjal (celková strelecká bilancia 0+0, 0+2). „Rezervné náboje boli v stojke dosť dôležité, už som sa nemohol vnoriť do skupinky, ktorá by mi v tempe pomohla. Trať bola ťažká, v závere sa už dýchalo horšie, sily odbúdali.“

Na posledný úsek naskočil najúspešnejší zo Slovákov v Soči Matej Kazár. Kazár trénuje za klub VŠC Dukla Banská Bystrica a žije v predajnej. Na prvej ležke stratil čas dvojnásobným dobíjaním a ak chcel zabojovať o TOP 10 musel na stojke zariskovať. „Vedel som, že v stojke môžem dať rýchlu nulu, no nechal som tam dva terče a nakoniec som musel ísť aj na trestné kolo. Riskoval som, buď by sme skončili 10. alebo 12., keďže za nami už bola medzera,“ dodal finišman.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM