Katarína Oravská Rôzne

Filmy, po ktorých budete chcieť zažiť vlastné dobrodružstvo: Pozrite si KOMPLETNÝ PROGRAM festivalu!

Filmový festival o dobrodružstve, divokej prírode, extrémnych športoch a zážitkoch kočuje po celom Slovenku. Zavíta aj do Brezna a Šumiaca.

Ilustračný obrázok k článku Filmy, po ktorých budete chcieť zažiť vlastné dobrodružstvo: Pozrite si KOMPLETNÝ PROGRAM festivalu!
Foto: Zuzana Ročeňová / Zdroj: Dnes24.sk

Vo viac ako 200 českých a slovenských mestách sa bude konať už 6. ročník Expedičnej kamery. Prehliadka najúspešnejších cestovateľských a outdoorových filmov z celého sveta uplynulej sezóny čaká aj na Brezňanov, a to hneď dvakrát. V sobotu 28. februára v Bombura klube o 18:00 a v sobotu 28. marca v obci Šumiac.

Zo všetkých kútov planéty

Expedičnú kameru (EK) v Brezne bude už štvrtýkrát hostiť Bombura klub. „EK prináša návštevníkovi šancu vzhliadnuť filmové snímky, ktoré boli nafilmované vo všetkých kútoch našej planéty. Návštevník sa už teraz môže tešiť na dobrodružnú cestu naprieč Indickým oceánom na dvojčlennej veslici bez doprovodnej lode, na highline na Islande, kde aktéri prekonávajú vzdialenosti len na 2,5cm širokom lane nad niekoľko desiatok ba až stovák metrov hlbokou priepasťou, kde jedinou oporou je len ich telo a vycibrený zmysel pre rovnováhu (ide o najextrémnejšiu formu Slackline), 3200 km dlhú humanitárnu expedíciu na bicykli naprieč Himalájami, splavovanie mongolskej rieky Amur čisto babskou expedičnou skupinou, skalolezenie v jaskyniach, paraglide a ďalšie,“ prezradil Peter Katreniak, hovorca a tech. poradca filmových festivalov EK a SFF, OZ Nairam.

Filmy na festivale sú rozdelené na tzv. povinné a bonusové. Ako pokračoval Katreniak, stopáž filmov je okolo štyroch hodín a keďže nechcú návštevníkov o nič ukrátiť, rozhodli sa na základe predchádzajúcich skúseností nezaradiť ešte aj sprievodný program.

Expedícia aj za humnami

„Človek zistí, že existujú aj filmári ako náš Pavol Barabáš, ktorí prezentujú expedíciu pod kožu a divák prežíva emócie a zážitky spolu s členmi výpravy a nejde mu o kejhák,“ odpovedal Katreniak na otázku, prečo by ľudia mali na festival prísť.

„Návštevníci nám často po festivale hovoria, že aj oni chcú podniknúť čosi také dobrodružné. Stačí, keď v nedeľu zoberú deti na Brezniansku Skalku alebo vybehnú na Ďumbier kde neboli roky. Expedície sú aj za humnami :),“ povedal Katreniak.

Festival cestovateľských filmov navštevujú všetky vekové kategórie. „Priemerná návštevnosť sa pohybuje okolo 100 ľudí,“ opísal Katreniak.

Naplnili celú sálu

V obci Šumiac bude filmový festival druhýkrát. „Expedičná kamera sa v minulom roku tešila pomerne veľkému záujmu. Miestna kultúrna sála na Šumiaci sa naplnila celá. Mali sme aj dosť veľa cezpoľných hostí, asi viac, ako miestnych,“ povedala organizátorka Dajana Margetová z OZ Mons Regius.

Návštevníkov podkráľovohoľskej EK čaká aj sprievodný program. „Podujatie obohatíme o prezentáciu cestovateľov, ktorí v septembri roku 2014 obdivovali krásy Gruzínska, Arménska a Turecka,“ prezradila Margetová. Diváci si budú môcť vychutnať tiež audiovizuálne performance zoskupenia TlupaExperimenta. „Hostia si budú môcť vypočuť tóny zaujímavej farebnej hudby a hrdelné spevy, či vokály trávnicového charakteru. Bude to zmes elektroniky a akustických zvukov s rôznymi hudobnými nástrojmi. Všetko v živej improvizácii dotvorené vizuálnou projekciou animátorky Petry Albertyovej,“ opísala Margetová. Ako dodala, je pravdepodobné, že po ukončení festivalu sa strhne divoká zábava s hudbou, spevom a tancom.

Foto: ilustračné

Expedičná kamera
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM