Jaroslava Parašínová Rôzne

FOTO: Brezňanka Tereza, ktorá precestovala kus sveta: 3 tipy na lacné dobrodružstvo

Veľa ľudí má záľubu v cestovaní, no majú obavu z nákladov s tým spojenými. Ako si leto užiť a veľa neminúť? Niekoľko tipov nám prezradila Tereza z Brezna.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Brezňanka Tereza, ktorá precestovala kus sveta: 3 tipy na lacné dobrodružstvo
8
Galéria
Foto: Jaroslava Parašínová / Zdroj: brezno.dnes24.sk

Je mnoho spôsobov, ako spoznať svet za minimum peňazí. Medzi asi najväčšie náklady spojené s cestovaním patrí určite bývanie. Na všetky výlety tučné vreckové nepotrebujete a možností kam za takýchto okolností vycestovať je veľa. Brezňanka Tereza Dršťáková odjakživa miluje cestovanie a miest, ktoré ešte chce preskúmať je veľa. V tomto prípade sa s nami podelila o niekoľko tipov na letné dobrodružstvo, kde neminiete veľa.

Pracovné ponuky

„Jednou z možností, ako sa dostať niekam do zahraničia, spoznať inú kultúru, sú aj internetové stránky, ktoré informujú o dobrovoľníckych pracovných ponukách. Na danom mieste ktoré si vyberiete, môžete odpracovať niekoľko hodín do dňa a zároveň tak spoznávať novú krajinu. Ubytovanie a stravu máte v tomto prípade zadarmo,“ povedala. Od Terezy sme sa dozvedeli, že aj ona sa takejto spolupráce zúčastnila a na cestách stretla veľa zaujímavých ľudí. Tí si vraj vzájomne pomáhajú, sú otvorení a bezprostrední.

Čo je prvým krokom k tomu, aby sme sa mohli uchádzať o takúto prácu? "V prvom rade je potrebné sa registrovať na nejakej z mnohých internetových stránok, sústreďujúcich sa na tieto ponuky. Ja osobne som využila stránku Workaway.info. Je to medzinárodná stránka zhromažďujúca najrôznejšie druhy práce. Poskytujú ponuky týkajúce sa farmárčenia, pomoci na záhrade, na stavbe, pomoci s deťmi, práce v hosteli a rôzne iné. Podľa svojich preferencií si tak môžete vybrať takmer čokoľvek. Dostať sa takýmto spôsobom môžete do celého sveta,“ poznamenala Tereza.

„Po registrácii na stránke som si vybrala miesto, kam chcem ísť. Skontaktovala som osobu, ktorá ponúkala dobrovoľnícku prácu a začali sme priamo komunikovať. Opísali mi ako to konkrétne na danom mieste chodí, čo presne sa tam robí. Potom už nasledovalo len kúpiť si letenku a ísť,“ pokračovala. Sama takto strávila leto na juhu Portugalska, kde pracovala na farme.

Ak sa vám nechce pracovať a chcete si cudzinu len užiť, máte aj v takomto prípade na výber hneď niekoľko možností. Môžete bývať aj za minimálnu, symbolickú sumu, aj úplne zadarmo. Záleží na tom, čo si vy sami zvolíte.

Couchsurfing

Jednou z možností je couchsurfing, „Prostredníctvom couchsurfingu, je možné, ubytovať sa kdekoľvek po celom svete. Je to bezplatná forma ponuky bývania. Celý systém spočíva v tom, že mladí ľudia ponúkajú svoj gauč iným, aby ste u nich presurfovali, teda prespali. Niekedy na oplátku prichádzajú aj oni do vášho domu. To záleží na vás a danej osobe, u ktorej sa ubytujete," vysvetlila so slovami, že existuje veľa stránok, ktoré fungujú podobne. Vytvoríte si na internete svoj profil a sledujete, kam sa môžete vybrať na výlet a získať tam výhodné ubytovanie.

Trusted housesitters

Povedali by ste, že ďalšia možnosť bývania zadarmo, je starať sa niekomu o dom? Áno, aj to môže byť vaším východiskom, ako cez leto veľa neminúť a navštíviť ďalšiu destináciu, po ktorej ste vždy túžili. „Ľudia po celom svete hľadajú niekoho kto im postráži dom. Postará sa prípadne o nejaké domáce zviera. Takýto ľudia inzeráty vkladajú na webový portál, kde si môžete vybrať svoju destináciu. Nájdete tam vždy fotografie a bližšie informácie. Potom stačí, skontaktovať sa s danými vlastníkmi nehnuteľnosti. V rámci komunikácie si uchádzač o výpomoc dohodne bližšie informácie,“ dodala Tereza. Dôvody, prečo potrebujú niekoho kto sa o ich dom postará, sú najrôznejšie. Je to dovolenka, nutnosť odcestovať za prácou a podobne.

Pozývame vás nazrieť aj do priloženej fotogalérie, kde môžete vidieť niekoľko fotografií z Tereziných ci­est!

V OBRAZOCH: Ukážka z rôznorodých ciest Brezňanky v niekoľkých záberoch.
8
Galéria
Foto: Jaroslava Parašínová / Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM