Kristína Kožiaková Rôzne

FOTO: Brezňanovi učarovala výroba zbraní: Zvládne historické nože aj renesančnú súpravu

Vlada odmalička zaujímala história. Pod jeho rukami vznikajú nádherné repliky zbraní z histórie. Aký materiál má najradšej a na ktorý výrobok je najviac hrdý?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Brezňanovi učarovala výroba zbraní: Zvládne historické nože aj renesančnú súpravu
Zdroj: Vlado Tomčík

Vlado Tomčík je vášnivý bojovník. V Brezne vedie historickú skupinu Brezun, známu z viacerých akcií, ktoré sa konajú v Brezne. Okrem toho sa venuje výrobe historických zbraní. Na jeho prácu sme sa spýtali v rozhovore.

Ako si sa dostal k výrobe zbraní?

Odmalička ma bavila história a veľmi sa mi páčili zbrane. Vždy som chcel vyskúšať, či zvládnem vyrobiť zbraň sám. Ako sa ukázalo, zvládol som to, a tak som ich začal vyrábať. Pochádzam zo strojárskej rodiny, tak som mal k tomu v podstate blízko. Na Horehroní bolo zvykom, že si chlapi vyrábali vlastné nožíky, ktoré nosili do hory.

Vyštudoval som za zámočníka, a tam sa mi otvorilo viacero možností. Zoznámil som sa s materiálom a nadobudol som vedomosti o spôsobe úpravy jednotlivých materiálov.

Zbrane vyrábaš pre radosť?

V prvom rade som ich aj vyrábal, ale potom sa ľudia, ktorí poznali moju prácu, začali na mňa obracať aj s požiadavkami. Mám hlavne málo času, a tak si na moje výrobky dlhšie počkajú, ale ako sa zdá, niektorým sa to asi oplatí.

Odkiaľ čerpáš námety a čo najčastejšie vyrábaš?

Pri výrobe sa snažím dodržiavať maximálnu možnú autentickosť. Podľa toho, aká je požiadavka. Väčšinou už ľudia majú rozmyslené, z akého obdobia chcú zbraň. Ja to nemám veľmi vyšpecifikované, ale väčšinou je to od 9. do 16. storočia. Najčastejšie sú to slovanské sekery, saxy, nože, rôzne germánske či vikingské meče.

Najčastejšie sa venujem výrobe nožov. Každý človek mal v Stredoveku pri sebe nôž, ktorý používal na krájanie jedla alebo na bežné použitie. Často je to aj súprava na jedenie. Nôž s napichovátkom, ktoré slúžilo ako vidlička.

Na ktorý tvoj umelecký výrobok si najviac hrdý?

Mám teraz rozrobenú renesančnú stolovú súpravu. Tá poputuje do Anglicka. Je to pre mňa zatiaľ top, pretože ide o výrobok, ktorý som celý robil ručne a nepoužil som žiadne elektrické náradie. Tým je to naozaj špecifické. Dokonca aj kosti som vŕtal ručnou vŕtačkou, lebo som ich nechcel poškodiť. Už samotný materiál na výrobu bol dosť drahý.

Aký používaš materiál?

Najčastejšie je to pružinová oceľ. Pokiaľ sa jedná o meč a nôž stane sa, že si kúpim už ukovanú čepeľ. Rukoväte robím najradšej z kostí. Dnes sa už dá zohnať čokoľvek od slonoviny, samozrejme certifikovanej, cez žirafiu kosť a dokonca sa dá zohnať aj mamutovina.

Čo zaujímavé si vytvoril okrem zbraní?

V Starej Ľubovni je hradisko. Je to niečo ako stredoveký historický tábor. Bol som požiadaný, aby som tam spravil stredovekú kováčsku vyhňu. Čiastočne žijeme históriou aj doma.

Je výroba zbraní pre teba koníček a relax?

Človek musí mať na túto prácu dobrú náladu a musí sa mu chcieť. Keď chýba chuť, tak sa viac pokazí. ako vytvorí. Niekedy aj to je dôvod, prečo sa na moje výrobky čaká dlhšie. Občas si nožík postojí aj tri – štyri mesiace, kým sa do neho opäť pustím.

Pozrite si Vladove výtvory v našej fotogalérii!

Môže vás zaujímať:

Skupina historického šermu oživuje minulosť už 15 rokov: Naše dejiny učarovali celým ich rodinám

V OBRAZOCH: Nádherné historické zbrane spod rúk šikovného Brezňana
15
Galéria
Zdroj: Vlado Tomčík
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM