Jaroslava Parašínová Rôzne

FOTO: Breznianke učaroval bodyfitness: Mať svaly nie je o pohybe trikrát do týždňa

Denne na sebe pracuje, no radí aj druhým. Branka z Brezna miluje dotyk so železom a fitko je jej druhým domovom.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Breznianke učaroval bodyfitness: Mať svaly nie je o pohybe trikrát do týždňa
10
Galéria
Foto: Paľo Ďuriš

Breznianka Branislava Spodniaková (37) pôvodne vyštudovala odbor ekológia a environmentalistika na Technickej univerzite vo Zvolene. Momentálne pracuje ako referent fakturačného oddelenia pre biznis zákazníkov. V jej živote má ale zvláštne miesto pohyb a zdravý životný štýl. Svoj voľný čas rada trávi v posilňovni. Navyše, ako sama prezradila, fitko je jej druhým domovom. Niektorí ju tam dokonca oslovujú aj „pani trénerka“. Ľudí aj trénuje a vždy im rada poradí. Fakt, že si od nej ľudia pýtajú rady, vníma pozitívne. Omnoho radšej totiž ľudí vidí vo fitku, než v bare.

Mali ste pozitívny vzťah k pohybu už od detstva? Ako ste sa ku bodyfitness dostali?

Áno, už od mala som inklinovala k rôznym pohybovým aktivitám, najviac k atletike. S nadváhou som problém nemala, no rokmi moje telo už nechcelo spaľovať prijaté kalórie tak, ako kedysi. Popri práci som sa „vyjedla“ zo 60 kg na 85 kg. Jedného dňa som sa rozhodla, že to chcem zmeniť. Bola som samouk. Absorbovala som veľa informácií o zdravej strave, cvičení a tvrdo som na sebe pracovala. Za tri mesiace išlo dole 20 kg. Úprimne som sa z toho tešila, no vyhľadala som aj odbornú pomoc dvojnásobného majstra sveta v kulturistike Petra Medveďa a začala sa s ním venovať silovým tréningom. Po roku každodenného cvičenia sa dostavili pozitívne výsledky, ktoré ma prvýkrát vytiahli na pódium v spomínanej kategórii.

Žijete zdravo. Ako teda vyzerá vaša denná rutina?

Každý deň vstávam o 3:30. Sadnem si na cyklotrenažér, kde strávim pol hodinu. Nasleduje sprcha a príprava do práce. Pracujem od 8:00 do 16:30 v Banskej Bystrici, odkiaľ mierim do Brezna. Idem rovno do fitka, kde trénujem od 17:15 do 21:30. Odtrénujem tam aj seba, je to veľmi potrebné. Po príchode domov varím a pripravujem si jedlo na druhý deň. Každý deň by sme mali mať pripravených päť misiek so stravou, ktorú môžeme jesť. Toto je popis dní pondelok až piatok. V sobotu a nedeľu si zvyčajne doprajem oddych. Nie je to ale pravidlo a neraz ma vidno v fitku, keďže cez týždeň nevyjde čas na všetkých klientov. Snažím sa tiež navštíviť mojich rodičov, urobiť nákup na celý týždeň a poupratovať bytík.

„Mať svaly nie je o pohybe trikrát do týždňa. Je to o pohybe aj šesťkrát do týždňa. Vtedy je vidieť výsledky. Tiež o príjme kvalitných bielkovín, sacharidov a tukov. Je to beh na dlhú trať, takže nejde o šprint.“

Ako dlho sa bodyfitness venujete?

Aktívne už štyri roky. Každý môj jeden deň v sebe zahŕňa tvrdý tréning a prísnu stravu.

Kde sa angažujete súťažne?

V kategórii Bodyfitness, vo federácii IFBB, čo je medzinárodná federácia kulturistiky a fitness. Pretekám za Fitnes klub Iskra Hnúšťa pod vedením Dušana Ďubeka a Jaroslava Bednarčíka. Sparing partnera mi aj naďalej robí Peter Medveď.

Príprava na súťažné pódium si vyžaduje najmä veľkú sebadisciplínu. Človek musí byť presvedčený o tom, že je to to, čo chce. Súťažiaci musí prejsť objemovou prípravou, následne na to rysovacou. Je to opäť aj o prísnej strave a tréningoch.

Z čoho je zostavený váš jedálniček?

Je veľmi dôležité si uvedomiť, kedy, čo a ako jesť. Nastavenie pomeru príjmu tukov, sacharidov a bielkovín je podstatné tiež. Moja strava je veľmi jednoduchá, nenáročná na prípravu a vôbec nie drahá. Prevažne sa skladá z bielkovín v podobe vajec, kuracích pŕs a rýb. Sacharidy najčastejšie prijímam v podobe rôznych typov ryže a zeleniny.

Zapochybovali ste niekedy?

Vždy je potrebné si uvedomiť, prečo ste začali a vtedy nepríde pochybovanie. Hoci, aj ja som človek a veľakrát som sa pýtala, či všetka drina stojí za to. Ale stojí! Pretože robíte to, čo vás baví.

Čo vás na fitness a kulturistike najviac motivuje?

Od ostatných športov sa líši v tom, že k dostaveniu úspechu je týmto športom potrebné žiť 24 hodín denne. Len málokto je ochotný obetovať tak veľa, aby dosiahol úspech. Preto sú kulturistika a fitness najťažšími, ale aj najkrajšími športmi. Všetko, čo v živote robíte, musí mať jasný cieľ. Sám človek musí byť pre seba svojou motiváciou.

Kde trénujete klientov a kam si chodíte zacvičiť vy?

Moja pôsobnosť sa vzťahuje na viaceré miesta. Klientov, aj seba trénujem vo Fitku v uličke v Brezne. Zacvičiť si idem aj do Fitka v Lopeji, niekedy v Banskej Bystrici, ale aj všade tam, kam idem. Moja sestra Martuška býva v Bratislave a vždy keď za ňou prídem, musím odskúšať fitká aj v hlavnom meste.

Čo na sebe chcú ľudia meniť najčastejšie?

Chcú byť zdravší a ich telo im nie je ľahostajné. Prichádzajú s rôznymi cieľmi, no hlavne chcú vyzerať dobre. Jedna skupina chce schudnúť, iná nabrať svalovú hmotu, niekto zas trpí zdravotnými problémami s kĺbmi… je to rôzne.

Ste prísnou trénerkou?

U mňa sa musí makať vo všetkom. Ale len takýto prístup ľudí nedonúti povoliť v tom, čo chcú dokázať. Nikto to so mnou aj napriek tomu nevzdal. Na druhej strane sa spolu aj zasmejeme. Ľuďom vždy hovorím, že na tréningy musia chodiť s radosťou a že tam chodia, pretože chcú, nie preto, lebo musia.

Máte rada aj iné druhy športu?

Mám všeobecne rada akýkoľvek pohyb. Keď je na to čas, využívam kolieskové korčule alebo idem bicyklovať.

Pokiaľ práve máte voľný čas, kde ho rada trávite?

Zvyčajne ho trávim s klientmi vo fitku, no keď na to mám priestor, rada si zájdem do wellness. Tam kvalitne zregenerujem.

Pozývame Vás do priloženej fotogalérie, kde môžete vidieť Branku napríklad pri cvičení! Uvidíte tam aj jej vlastnú premenu!

V OBRAZOCH: Fitnesska z Brezna Branka
10
Galéria
Foto: Jaroslava Parašínová / Zdroj: brezno.dnes24.sk
Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM