Eliška Šándorová Správy

FOTO: Breznianske gymnázium má jedinečnú živú učebňu

Takto pred rokom v októbri sa študenti Gymnázia Jána Chalupku v Brezne pustili do veľkolepého plánu - vymeniť asfalt za kúsok prírody, z ktorej sa majú čo učiť.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Breznianske gymnázium má jedinečnú živú učebňu
9
Galéria
Zdroj: Mesto Brezno

Breznianske gymnázium je jediné v regióne, ktoré sa môže pochváliť „záhradným“ projektom. Študenti prišli s iniciatívou zmeniť vonkajšie prostredie školy v októbri minulého roka.

S pomocou učiteľov sa pustili do úpravy predzáhradky pred budovou a vo februári 2017 sa zapojili do spomínaného projektového zámeru, ktorý zastrešuje Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica.

Záhrada, ktorá kvitne a učí

„Snažíme sa podporovať inovatívne prístupy vo zvyšovaní environmentálneho povedomia a Záhrada, ktorá učí je jeden z týchto projektov. Motivujeme v ňom školy, aby sa snažili využívať školské pozemky nielen na trávenie voľného času, ale hlavne vo výučbe, pretože si myslíme, že žiaci si oveľa viac zapamätajú, keď si to, čo sa učia, môžu aj sami vyskúšať,“ povedala Andrea Uherková z Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica, ktoré pozitívnu zmenu na breznianskom gymnáziu podporilo grantom.

Prvé výsledky práce videli študenti už v apríli tohto roka. Postupne sa im podarilo zazelenať viac ako 100 m2 nádvoria, vybudovať bylinkovú špirálu, mini sad z ovocných kríkov, kvetinové záhony, dom pre hmyz, jazierko, kompostovisko či zhotoviť paletové sedenie.

Záhrada breznianskeho gymnázia
9
Galéria
Zdroj: Mesto Brezno

Slnečné hodiny

„Na našom školskom dvore dominoval asfalt, preto plnenie projektového zámeru nebolo a nie je jednoduché ani finančne. Získali sme prostriedky od sponzorov, hlavne bývalých absolventov, zberom papiera a predajom vianočného pečiva vlastnej výroby, Rada rodičov schválila tiež finančný príspevok. Materiálne nám pomohli viaceré firmy na Horehroní – dodali zeminu, rastliny, materiál na paletové sedenie, dobrovoľníckou prácou pomohli rodičia, starí rodičia a bývalí žiaci,“ uviedla koordinátorka projektu na gymnáziu Jana Chlebušová.

Ako ďalej prezradila, ešte majú v pláne vybudovať altánok – zelenú učebňu, zostrojiť slnečné hodiny, osadiť meteostanicu a informačné tabule o rastlinách vo viacerých jazykoch.

Bylinky i sviečky

Kúsok zeme umožní študentom lepšie porozumieť prírodným vedám a fungovaniu sveta okolo nás. Žiaci si môžu vyskúšať monitorovanie kvality vody v jazierku vplyvom počasia, vodných rastlín, skúmať anomálie vody, pozorovať na hladine vody ako sa šíria vlny a pochopiť tiež šírenie zvukov. Pripraviť si môžu aj voňavé esencie z byliniek, ktoré sa dajú použiť do mydiel či sviečok.

Záhradu, ktorá učí, slávnostne otvorili za prítomnosti primátora a bývalého absolventa breznianskeho gymnázia Tomáša Abela, predstaviteľov a podporovateľov školy, študentov, ako aj hlavnej koordinátorky projektu Andrey Uherkovej.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM