Kristína Kožiaková Rôzne

FOTO: Brezniansky lovec bleskov. Pozrite čo všetko sa mu podarilo zachytiť

Jaro má zaujímavú záľubu. Pred búrkou sa neschováva, ale kvôli krásnym záberom ju naopak vyhľadáva. Jeho najkrajšie fotky si môžete pozrieť v našej galérii.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Brezniansky lovec bleskov. Pozrite čo všetko sa mu podarilo zachytiť
Zdroj: Jaro Karak

Jaro Karak (28) sa venuje foteniu už dlhšiu dobu. Vždy ho fascinovala nočná obloha a príroda. Ako sám vraví, foteniu ľudí ešte neprišiel na chuť, ale učarovali mu búrky a hlavne blesky. Na jeho ojedinelý koníček sme sa ho v rozhovore spýtali viac.

Ako si sa dostal k foteniu bleskov?

Fotenie je moje hobby už dávno a blesky sú pre mňa jednoducho fascinujúce divadlo, hlavne v noci. Milujem elektrické výboje.

Aké boli tvoje začiatky?

Začal som fotiť kompaktom a so začiatku mi kamarát pomáhal s nastavením. Fotil som z balkónu, ale teraz mi to už nestačí. Pamätám sa, ako na mňa rodičia stále kričali, aby som tam nebol, keď je búrka.

Ako sa dostaneš k bleskom?

Väčšinou som čakal kým príde búrka do Brezna. Neskôr som začal sledovať stránku, ktorá sa venuje búrkam a dokáže na ne upozorniť a za búrkou už cestujem do okolia.

Kedy fotíš najradšej?

Najradšej fotím v noci. Vtedy je to najkrajšie. Keď viem, že sa blíži búrka sadnem do auta a zájdem väčšinou na nejaký kopec. Niekdy zostanem aj do štvrtej či piatej hodiny ráno.

Nieje to príliš nebezpečné?

Pred búrkou mám stále rešpekt. Používam špeciálnu aplikáciu, ktorá ma upozorní v akej blízkosti je búrka a pokiaľ sa priblíži na menej ako 5 kilometrov odomňa, zbalím sa a idem preč.

Čo robíš s tvojimi fotografiami?

Fotografie mám pre radosť a s kamarátom Tomášom Ralbovským z Bratislavy máme stránku na ktorej ich zverejňujeme. Poskytujeme tam aj množstvo zaujímavých informácií o búrkach všeobecne. Veľa fanúšikov nám teraz zasiela aj svoje fotografie bleskov a búrok.

Na ktoré svoje fotografie si obzvlášť hrdý?

Mám dve, ktoré považujem za naozaj veľmi dobré. Raz sa mi podarilo odfotiť polárnu žiaru v Brezne. To som sa dostal k informácii, že má byť veľmi silná polárna žiara, tak som sledoval a využil to. Bolo to v apríli roku 2015. Druhý záber vyhral v súťaži Najkrajšia fotka regiónu Banská Bystrica prvé miesto. Bol to záber pamätníku v Čiernom Balogu s nočnou oblohou a dvoma meteormi.

Môže vás zaujímať:

FOTO: Dychberúce zábery horehronského fotografa. Motorky v prachu aj úchvatné krajinky

Stano (53), fotograf z Brezna už zažil pri robote kadečo: Had na krku, či nevesta na motorke, to je nič… FOTO

FOTO, ktoré vám vyrazí dych. Úchvatné zábery bleskov
21
Galéria
Zdroj: Jaro Karak
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM