Kristína Kožiaková Rôzne

FOTO: Fotograf zachytáva krásne okolie nášho mesta. Výhľady pre ktoré sa oplatí ráno vstať

Michal Bobák sa venuje fotografii viac ako 10 rokov. Podľa jeho slov krajina poskytne tú najkrajšiu kulisu, stačí vychytať ten správny moment.

Brezňana Michala Bobáka priviedla k fotografovaniu turistika. Viac o záľube talentovaného breznianskeho fotografa sa dozviete v rozhovore.

Čo najradšej fotíš a ktorú fotografiu považuješ za tú naj?

Najviac sa mi páčia fotografie práve pred východom slnka, keď je krásne svetlo a do toho ešte svieti aj mesto. Keď vidieť oblohu ako sa farbí. Čo sa týka fotografie, najobľúbenejšiu neviem vybrať. Vybrať ich sto naj nie je problém, ale vybrať jednu najlepšiu naozaj nedokážem. Ja už teraz na každej jednej vidím nejakú tú chybičku. Je to jednoducho môj uhol pohľadu.

Máš za svoje fotografie aj nejaké ocenenia?

Povyhrával som už viacero menších cien. Väčšinou to bolo na súťažiach amatérskych fotografov. Som aj členom Fotografického klubu Granus, ktorý pôsobí v Podbrezovej. Už sme tretíkrát po sebe vyhrali ako klub. Z 250 fotiek všetkých fotoklubov sa vyberali tie najlepšie. Fotografie kolegu z fotoklubu vyhrali 1. aj 2. miesto a moja fotografia bola približne dvanásta, čo teda nie je zlé, ale stále vidím priestor na zlepšenie.

Cítiš potrebu sa zlepšovať?

Pri krajinkách už v podstate ani nie je čo zlepšovať. Ide len o to, nájsť si lepšie miesto alebo vystihnúť počasie. Krajinka je dobrá v tom, že človek ako ja tam už veľa nemusí riešiť. Prídem na dobré miesto a čo mi príroda ponúkne, odfotím. Pri portrétoch je to ťažšie, tam musí fotograf vymyslieť všetko sám. Je to trošku adrenalín, ako všetko nasvietiť a napózovať, aby to bolo naozaj dobré.

Čo znamená pre teba fotografia a ako si sa k nej vlastne dostal?

Fotka je pre mňa, dá sa povedať, najväčší relax. Spočiatku to začalo tak, že som chodil na turistiku a popri tom som fotil. Teraz sa to zmenilo. Už si cielene vyberám kam pôjdem a kedy pôjdem, práve kvôli fotografovaniu. Vyberiem sa konkrétne či kvôli východu, alebo naopak západu slnka a podobne, na nejaké konkrétne miesto. Často chodím aj v noci, aby som si počkal na ten správny záber.

Zdroj: Michal Bobák

Máš nejaké obľúbené miesto na fotenie?

Istý čas som mal veľmi obľúbené miesto na Vagnáry. Je tam krásny strom a ten mám zachytený v rôznych variáciách. Okolie Brezna mám pochodené z každej strany. Mohol by som robiť sprievodcu na výletoch. Najviac ma fascinujú východy slnka zo Skalky alebo Štiavnice, západ slnka na Derešoch, to sú moje top a ešte by som spomenul Ďumbier.

Čomu fotíš rád okrem krajiniek?

V poslednej dobe som sa začal venovať aj portrétom. Potreboval som jednoducho zmenu. Krajiniek mám už mnoho a toto je pre mňa nová forma realizácie. Najradšej, samozrejme, fotím portréty v prírode, ktorá dotvorí kulisu. Fascinujú ma dlhé časy fotenia. Používam tmavý filter, ktorý mi dotvorí fotografiu. Napríklad na takej fotografii sú oblaky krásne rozťahané, prípadne voda je mliečna. Kde sa dá, tak sa snažím fotiť tak.

Čo tak zvieratá, prípadne rastliny?

Rastlinky som fotil niekedy viac, teraz sa už tomu nevenujem a zvieratám takisto. Samozrejme, kamzíkom sa u nás na kopcoch vyhnúť nedá. Raz som sedel a fotil západ slnka a zrazu predo mnou kamzík. Neodfotil som ho poriadne lebo kapsa s druhým objektívom bola až za ním. Zo skúseností viem, že nevýhoda kamzíka je, že je stále otočený chrbtom. :)

Pozrite si prekrásne zábery našej okolitej prírody očami Michala Bobáka v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Nádherné zábery okolia očami mladého fotografa z Brezna
31
Galéria
Zdroj: Michal Bobák
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM