Eliška Šándorová Správy Samospráva

FOTO: K veľkému dobrodružstvu priviedlo návštevníkov 88 schodov

Návštevníci akcie Večerný pochod s Bomburom v Brezne sa aj zábavným spôsobom dozvedeli viac o časoch dávno minulých. Stačilo zdolať 88 schodov.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: K veľkému dobrodružstvu priviedlo návštevníkov 88 schodov
Zdroj: Mesto Brezno

V piatok historicky otvorili brány mestskej veže. Mesto Brezno v spolupráci s Klastrom, Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Región Horehronie a Horehronským múzeom usporiadalo ďalšiu aktivitu, tento raz s historickou tematikou. Súčasťou podujatia bola po dlhých rokoch prehliadka mestskej zvonice.

88 schodov

V prvý februárový piatok to v Brezne dýchalo históriou. Samospráva reagovala aj na dotazy občanov, ktorí už dávnejšie mali záujem vstúpiť do zvonice, a práve počas tohto podujatia sa rozhodla ju jednorazovo sprístupniť. Účastníkov výnimočnej akcie privítala viceprimátorka Petra Dzurmanová a riaditeľka OO CR Región Horehronie Petra Ridzoňová Hlásniková.

Ešte pred vstupom do zvonice sa návštevníci od Ivice Krištofovej z Horehronského múzea dozvedeli zaujímavosti o stredovekom rytierovi Bomburovi, ktorý už stáročia kraľuje v címeri (erbe) mesta Brezno, ako aj o mestskej veži a jej funkcii.

Po odbornom a hlavne pútavom výklade záujemcovia v skupinkách vyšli až na jej vrchol, pričom rátali počet schodov. Tí, ktorí sa chceli pozrieť na mesto z výšky, ich museli zdolať až 88.

Keďže išlo o akciu vo večerných hodinách, atraktívnosťou bolo, že vstup do veže bol s čelovkou, dokonca návštevníci mali šťastie a vypočuli si bitie zvona o šiestej.

Breznianska zvonica
13
Galéria
Zdroj: Mesto Brezno

Zvonicu chcú zrekonštruovať

Okrem vytúženej novinky návštevníci boli aj svedkami imitácie trúbenia strážcu mesta, tak, ako to uvádzajú historické pramene. Atmosféru umocnili aj skladby v podaní Dychového orchestra Brezno. Každý, kto mal chuť, sa mohol presunúť do Gazdovského dvora – Stodoly, kde premietali projekciu v Premenách času.

Podujatie sa stretlo s veľkým úspechom. Ako povedala Petra Dzurmanová, prehliadka mestskej veže s čelovkou bola pre viac ako stovku návštevníkov veľkým dobrodružstvom a nezabudnuteľným zážitkom.

„Veľké poďakovanie patrí všetkým, ktorí pomohli pri celej organizácii akcie, skupine historického šermu Berezun, Dychovému orchestru Brezno, Ivici Krištofovej z Horehronského múzea, Miroslavovi Kasákovi a samozrejme Klastru a OOCR Región Horehronie,“ dodala na záver viceprimátorka Brezna.

Cieľom mesta je mestskú zvonicu zrekonštruovať tak, aby v budúcnosti slúžila ako vyhliadková veža pre turistov, občanov a návštevníkov mesta.

Zdroj a foto: Mesto Brezno

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM